Сен Мало- интересен и непознат

Rate this post

В третата част на моя пътепис за сен Мало ще се спра на още малко известни за малцина факти около това необикновено място. Като този например, че в миналото един от фортовете- „Насионал“ е бил използван за място, в което са карантинирали болните. Днес той е превърнат както ни разказа Александра в частен музей. Познава се дали е отворен, по издигнатото френско знаме.

Един от островите на Сен Мало

„Ние тук държим един малко известен европейски рекорд. Разликата в нивото на отлива между Сен Мало и съседното курортно градче Динар е 40 метра , което позволява да се произвежда електричество, задоволяващо нуждите на около 200 души в региона“, продължава разказа си нашата екскурзоводка.


Градът може да бъде обиколен по мрежата от сложни фортификационни съоражения

Друг от фортовете се отдава под наем през Airbnb срещу 600 евро на нощ. Един от островите в съседство на Сен Мало- Арбу пък често е посещаван от френската кино легенда Ален Делон, който обаче няма право да идва с лодка и най-често „акостира“ по въздуха с хеликоптер. Най-големият остров около Сен Мало пък Корсеон е известен с това, че е бил най-бомбардираното място в света по време на Втората световна война

В тази сграда се помещава единствената дестилерия за ром в Сен Мало

„Само за три седмици на това място през август 1944 година са паднали 50 хил. бомби защото се смятало, че на него е имало здраво укрепили германски военни части. Всичко приключило с освобождаването на Сен Мало от германците на 2 септември 1944 година“, разказва Александра. В сградата където е обявено освобождаването на града днес се помещава книжарница в която се продават книги и аксесоари на Хари Потър.

По кулинарната улица на Сен Мало

Съвсем наблизо до Сен Мало се намира курортния рай Динар както вече споменахме, в който са разположени близо 1000 къщи наподобяващи замъци, най-вече притежание на богати британци. Още от 20-те години на миналия век Динар се оформя като елитен френски курорт, тъй като е доста по-топло място от Ривиерата. Дори през миналата година според нашата екскурзоводка в Динар са били измерени рекордните 40,8 градуса.

„Динар наистина е много красиво градче, но най-красивото там е изгледът към Сен Мало“, казва усмихвайки се нашата екскурзоводка.

Една от сградите разрушена по време на войната днес е възстановена напълно и в нея се провеждат различни културни събития като изложби и концерти. Дестилерията за производство на ром е разположена в сграда, която до 1902 година се е помещавала банка.

Сградата на покрития пазар с орнаменти в стила на Густав Айфел

В Сен Мало се намира и Ла Рублер, гастрономическата улица, на която се намират рибен магазин, “барабаб“- място в което се правят и продават различни сладкиши с ром. Сладкишите с ром са една от кулинарните гордости на местните, защото са удостоени с една звезда „Мишлен“ и за запазена марка на провеждащата се на всеки четири години регата La Route du Run от Сен Мало до Гуадалупе. По-рано на тази улица е имало бакалии, но те постепенно са изчезнали. На кулинарната улица се намира и сградата на покрития пазар построена през 1822 година и реновирана през 1892 година, като железните решетки по фасадата и са инспирирани от творчеството на Густав Айфел с орнаменти, наподобяваща тези на Айфеловата кула. Така по думите на Александра в тази сграда са вплетени различни стилове в камък и желязо. В настоящето всеки вторник и петък сутрин в нея се провежда градския пазар.

Непосредствено след кулинарната улица се намира и улицата на рибарите, където последните са доставяли уловената по време на дългите кампании риба, водеща до най-стария изход от града датиран от 15-ти век. На него от една страна е поставена статуя на Света Мария, покровителка на рибарите, а отляво на Свети Кристофър, покровител на пътешествениците.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар