От дигитални номади до фининфлуенсъри

Rate this post

Къде се крие привлекателността им, и къде опасността от съветите им ?!

 

Случвало ли ви се е да получавате съвети как да инвестирате или как да харчите парите си?! Все повече хора раздават онлайн съвети как да харчите, спестявате и инвестирате. Дали това е модерен подход към финансовата грамотност – или червена лампа? На този въпрос се опитва да даде отговор BBC в обширна публикация.

Когато Ясмин Пърнел започва да пише блог през 2017 г., тя планираше да сподели опита си от това да стане дигитален номад. Въпреки това завършилата творческо писане и копирайтър блогърка скоро установи, че посетителите на нейния сайт се интересуват повече от това как тя си позволява начина на живот на свободна практика.

Финансови инфлуенсъри зачестяват да съветват как да инвестирате парите си, но експерти предупреждават, че зад съветите им може да се крият измамни схеми Снимка: Pixabay.com

„Пренасочих се към статии за лични финанси, тъй като моята малка, но нарастваща аудитория изрази по-голям интерес към това как съм избегнала дългове, как съм предвидила бюджета си, за да изградя финансова предпазна мрежа за свободна практика и за решаването на какви странични проблеми съм работила без да се съобразявам с местоположението си“, казва тя.

Човешкият аспект – споделяне на лични истории и гледане на съвети – е това, което прави цялата разлика, смята Ясмин

„Моето съдържание не предлага непременно нещо, което е по-добро от традиционните финансови съвети, но хората все повече искат да се свържат с някого, за когото могат да мислят като за онлайн приятел, вместо безлична компания.“

 

Пърнел е сред нарастващата вълна от финансови ифлуенсъри : творци, подхранващи привидно ненаситно желание за съдържание за харчене, спестяване и инвестиране. През последните няколко години популярността на тези „фининфлуенсъри“ експлодира с много натрупване на милиони последователи. Вследствие на това непрекъснато нараства частта от глобалната индустрия на инфлуенсъри, с изчислен размер на пазара от колосалните 104 милиарда долара (83 милиарда лири) към 2022 г., някои от тези финфлуенсъри съобщават, че печелят над шестцифрени суми като присъствие в социалните медии.

Техните публикации могат да осигурят добра представа за често непрозрачния свят на личните финанси – свят, в който специално младите хора намират все по-трудно отговор на въпросите си. И все пак, ако доверяването на паричен съвет от непознати с мътни квалификации ви накара да се замислите, има причина.

Лесно смилаемо съдържание за младите

Една отпричините за успеха на подобни фининфлуенсъри, е умението им да създават лесно смилаемо съдържание за младата аудитория. Хъмфри Янг, бивш финансов съветник води групата finfluencer с повече от 50 милиона харесвания и 3 милиона последователи в TikTok. Янг се фокусира върху лични финансови съвети, като най-популярните му видеоклипове обясняват концепции като пенсионни сметки и цени на акциите. В най-гледаното си видео – повече от 14 милиона гледания – Янг показва как взема назаем iPhone, продава го и след това купува същия модел за по-малко пари година по-късно, за да обясни концепцията за къси продажби.

„Лесно смилаемото съдържание е това което се харесва предимно на младата аудитория, казва Радхика Дугал, помощник професор по бизнес в Нюйоркския университет и главен маркетинг директор във финтех компанията Super.

„С липсата на финансово образование в училищата поколението Z е принудено да се обучава сами как да управляват парите си“, казва тя. „Това е първата икономическа криза, която по-младите поколения преживяват, и не е изненадващо, че те се обръщат към инфлуенсъри, за да гарантират, че могат да вземат добри решения и да се справят с текущия климат.“

Конър Кембъл, експерт по бизнес финанси в сайта за финансови сравнения NerdWallet UK, казва, че успешните финфлуенсъри нарочно предоставят лесна входна точка в темите, свързани с парите. „Финансовите влиятелни лица са склонни да създават съдържание, което е привлекателно за по-младите поколения, по-специално използвайки терминология и примери, които са свързани с поп-културата и опростяват финансовите условия“, казва той.

 

Един пример за опростена финансова концепция е „натрупване на пари в брой“, метод за бюджетиране, който стана вирусен в TikTok през 2022 г. Системата на натрупване на пари в брой се застъпва за разделяне на физическите пари в папки или пликове за разпределени разходи, като например хранителни стоки или хобита, т.е. последователите са по-малко склонни да преразходват. Това не е нова концепция, но е нова за много млади потребители на социални медии, особено за тези с ограничен достъп до лични финанси.

 

Съдържание като това е полезно за насърчаване на по-добри финансови навици сред младите хора, смята Кембъл. „Чрез представяне на финансови съвети по достъпен начин, те подобриха финансовата грамотност и предизвикаха новооткрит интерес да бъдат проактивни относно това къде хората влагат парите си и начините, по които могат да увеличат спестяванията си.“

Пърнел се съгласява, като казва, че отговорите на нейните читатели са „изключително положителни“ и че хората оценяват нейните съвети за по-пестелив живот. Тя вярва, че достоверността на нейното съдържание, съчетана с простотата на нейните съвети, е печеливша формула за младите . „Аз съм просто още един човек, който иска да спести пари и може би да изпробва една-две странични дейности“, казва тя.

 

Експертите – с едно наум

Въпреки че създателите на съдържание с финансови съвети казват, че публиката е била много възприемчива към техните съвети, експертите предупреждават, че някои финфлуенсъри може също да подвеждат последователите си – и дори в някои случаи да се възползват от тях.

„Социалните медии могат да накарат хората да бързат да вземат неинформирани решения поради страх да не пропуснат нещо, в което участват много други хора – и когато тези тенденции включват реални пари, това понякога може да се превърне в проблем“, смята Корън Кембъл.

Експертите наскоро предупредиха за скокове в самонасочващото се инвестиране въз основа на съмнителни насоки от финансови влиятелни лица, твърдейки, че някои от тези звезди на социалните медии предлагат лоши съвети или поради липсата на собствени финансови познания, или защото е в техен интерес да публикуват все по-странно съдържание в интерес на спечелването на последователи.

В някои случаи организациите обвиняват създателите на съдържание за лични финанси, че използват уязвимостите на затъналото в дългове поколение, за да увеличат собствения си брой последователи. Миналата година Службата за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA) предупреди срещу онлайн промоции, фокусирани върху изплащане на дългове, като каза, че влиятелни лица, участващи в тези постове, привличат „уязвими или задлъжнели клиенти“ да следват „подвеждащи“ финансови съвети.

Предлагането на съмнителни лични финансови съвети за привличане на голяма аудитория е проблем от десетилетия. Финансовите мегазвезди, много от които са изградили печеливши кариери със своите съвети за управление на парите, често са си патили от това. Подобен е случаят със Сузи Орман, която беше критикувана за даване на съмнителни финансови съвети и дори получи обвинение в измама през 2009 година.

Днес обаче социалните медии излагат по-голяма, по-млада и често по-малко образована аудитория на често непроверени лични финансови съвети. Съществува и допълнителното усложнение за това как инфлуенсърите правят парите си – звездите на социалните медии често подкрепят продукти срещу заплащане, което означава, че техните съвети може да не са обективни.

Пример за това са мащабните реклами за инвестиции в криптовалути след като се появиха звезди, одобряващи различни нови крипто продукти. Променливостта на криптовалутата означава, че може да бъде трудно да се предскаже пазарът – и все пак много потребители на социални медии са накарани да вярват, че цифровите валути са добра инвестиция.

В публикацията се припомня историята на една от криптовалутите Ethereum, която след бързо покачване на стойността и през 2021 година бързо се срина, като загуби 97% от стойността си година по-късно. Инвеститори в него заведоха дело срещу знаменитости като Ким Кардашиян, обвинявайки ги че са се договорили да надуят стойността на токените.

33-годишният Джеймс Бекет започнал да се занимава със съдържание, след като забелязал колко лоши инвестиционни съвети се разпространяват онлайн. Бившият специалист по маркетинг в социалните медии, чийто канал в YouTube има малък, но нарастващ брой последователи от няколко хиляди абонати, казва, че много финансови влиятели знаят, че ангажираността идва от схеми за бързо забогатяване и парадиране с предполагаемото им богатство.

„TikTok намали обхвата на вниманието ни до части от секундата и имате нужда от блестящо инвестиционно съдържание, за да привлечете аудитория“, казва Бекет. Той не е единственият който алармира за изглеждащите твърде добре схеми с инвестиции и потенциални измами. Професионалистите и организациите от финансовата индустрия също започнаха да говорят по тези въпроси и FCA наскоро предложи рестрикции срещу фининфлуенсърите, твърдейки, че техните съвети могат да бъдат подвеждащи и че те често „имат малко познания за това, което рекламират“.

Въпреки това Бекет вярва, че той и много финфлуенсъри като него също предоставят това, което той описва като „скучни, но много ефективни“ финансови съвети. Според него тези съвети са не само по-нисък риск, но и по-надеждни – той обсъжда тънкостите на концепциите, включително пасивно инвестиране и индексни фондове – особено за млади хора без солидно финансово образование или много пари за инвестиране.

Бекет твърди, че финансовото съдържание в социалните медии може да предложи достъпен начин за управление на парите, без да се налага да плащате високите такси, изисквани от много финансови съветници или организации.

Мнозина финансови инфлуенсъри са довели до достъпни финансови насоки, запълвайки празнината във финансовата грамотност сред младите хора. И дори сред съмнителни съвети или тревожни тактики, Кембъл твърди, че ако са съчетани с проницателно отношение и малко скептицизъм, финфлуенсърите могат да помогнат на хората да поемат по пътя към отговорно управление на парите.Според Джеймс Бекет е важно всеки човек сам да прецени дали предложенията на инфлуенсърите са подходящи за вашето финансово състояние.“Бекет добавя, че въпреки че фининфлуенсъри може да имат лоша репутация, те също могат да предложат път към объркващия и понякога умишлено непрозрачен свят на финансите и инвестирането.

По материал на BBC

/Със съкращения/

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар