Хроники от едно Северно пътуване

Rate this post

#Копенхаген Поредно пътешествие.Таксито закъснява. Шофьорът се оказва фен на Италия, но не и на Украйна. Върл путинофил. Обикаля Италия за да гледа италианския отбор по футбол Срамува се да се нарече българин. Сещам се по-късно какво е казал Паисий по този повод. Но не е време за истории, а за стрес. Озовавам се на Т2 вместо на Т1, и хващам шатъла в правилната посока.

#Копенхаген Надбягване с времето. . За пореден път се питам. кога Мъск ще пусне алтернативни совалки. На Т1 е трагедия. Един човек чекира пътниците за три полета. Изпреварвам не само времето но и опашката в стил Карл Люис. Има и недоволни, ама самолета не чака. Командирът на полета говори с дикция сякаш води „По рани петли по БНР.

#Копенхаген Успешно пристигане . FLIXBUS се намира нейде зад гарата. Терминалът се оказва просто една буслента на улицата. Как ще познаете Тиволи ли? По километричната опашка. Едната и част започва още от „Макдоналдс“. От другата страна има още 550- 600 души.

#Копенхаген Докато поемам доза кофеин разбирайте едно кенче кола, идва време да опиша деня а той се описва само с една дума- изкуство. Било то кралските градини великолепно оформени , а това си е изкуство, било изключително богатата изложба от скандинавско, европейско и френско изкуство разположена във времето от 13-ти до 20-ти век Сред изложените картини в Датската национална галерия има произведения на Рембранд, Матис и Пикасо.

Част от произведенията на френския художник Анри Матис. В националната галерия на Дания се съхраняват 18 платна и 5 склуптури на твореца

#Копенхаген Имената на повечето художници не ми говорят нищо, някои картини разпознавам, защото съм ги виждал по учебници и книги. Има отделна секция посветена на изкуството от епохата на барока.

Датската национална галерия- невероятна симбиоза между минало и настояще

#Копенхаген Това което ми направи впечатление, бе фактът че с отминаване на ренесанса картините започват да се рисуват във все по-тъмни тонове, а персонажите да стават по- реалистични. Освен това майсторите на четката започват да обръщат внимание и на бита на отделните хора.

Кралските градини на Копенхаген- място за пикници и разходки

#Копенхаген Кралските градини се оказаха великолепно място за пикници и разходки. С пътеки край които огромни дървета стоят на пост в своеобразен шпалир. Част от градините са под опеката на военна охрана, може би предназначени само за кралското семейство. Охраната е налице и заради това, че в замъка Роземборг се пази кралската корона и съкровищницата. И ако някой като мен се осмели да прекрачи зоната за сигурност бива учтиво помолен да напусне.

Замъкът Розенборг

#Копенхаген По пътя срещам банда малчугани от детската градина не по престилки а облечени със сигнално жълти елечета. Ето откъде идва културата и обучението за поведението на пътя. От първите седем. Оставам без думи.

На път към Стокхолм

#Копенхаген Ако при нас важи максимата за това, че за всеки влак си има пътници, то тук на т.нар.бустерминал тя може да се перефразира на за всеки автобус си има пътници. Засичам в разговор двама младежи пътуващи за Амстердам, след което завързвам разговор с индиец, студент по имунулогия в Хамбург и нидерландец, пътуващ транзит от Стокхолм за Амстердам.

Със своите широки и удобни велоалеи Стокхолм не отстъпва по велосипедна култура на Копенхаген

#Стокхолм Шведската столица ме посрещна с малко облаци и малко слънце. Ако мога с нещо да свържа града това са мостовете. Другото което може да предизвика уау ефект е кралския дворец. Не видях смяна на караула, но вървейки към него попаднах на уникална процесия най-вероятно на кралската карета предшествана от конен отряд и полицейски ескорт.

Като кралски символ лъвовете изобилстват навред из Стокхолм

 

#Стокхолм По пътя към музея на модерното изкуство попадам на двама българи. Оказват се баща и дъщеря. Той и дошъл на гости, тя му предложила да го заведе до музея.

Кралският дворец в Стокхолм

 

Сградата на шведския парламент

#Стокхолм Музеят на модерното изкуство е интересен като концепция. Актуално течеше изложба на шведска модермистка. В момента нямаше изложени произведения на Салвадор Дали. Имаше обаче два класа с ученици които провеждаха часовете си там. Разположен в много хубав парк край морето заедно с музея на играчките. Освен да приема ученици в своите зали музеят е място на провеждане на конференции.

В музея не липсват и провокативни инсталации

Разполага с ресторант и кафе. Иначе подобно на Копенхаген и тук в Стокхолм се усеща приближаващият се Хелоуин. Пълно е с магазини за всевъзможни костюми, както и с основния символ на празника-тиквата. В Копенхаген дори забелязах масите на китни улични кафета да са украсени с този плод на есента.

 

 

Група ученици провеждат своя учебен час в Музея на модерното изкуство

 

В музея не липсваха и прпвпкативни инсталации

#Стокхолм Сувенири от така нареченото масово производство са залели магазините в центъра на града, ориентирани изцяло към туристическото потребление. Дописвам очерка си за впечатленията ми от шведската столица, седнал на пейка до кафене, от което се чуват „Modern Talking“ да пеят своя хит You`re my heart you`re my soul. Припомням си една чудесна мисъл на Пикасо, която прочетох в музея на модерното изкуство: Art washes awys from te soul the dust of everyday.

Служителите на реда тук впечатляват не само с любезното си и ненатрапчиво поведение, но и с униформите със светлоотразителни елементи. Някои от тях изглеждат като манекени за страниците на модно списание. Дочух сутринта две дами упътили се към някоя от местните институции приятелски да си бъбрят с полицаите .

Ботаническата градина

#Копенхаген Връщам се обратно след девет часово пътуване. Разделям се със Стокхолм очаквайки автобуса в приличащия на МОЛ City Terminal с гейтове на три етажа. Споделям част от пътуването с датчанин, радващ се на топлото време преди да настъпи както Ка зва тъмнината а заедно с нея и депресията, така характерна за обитателите на по-северните части на континента.

На пикник в ботаническата градина

#Копенхаген Решавам да отида до ботаническата градина. Не отстъпва по великолепие на кралските градини. Въпреки настъпващите цветове на есента на места тя сякаш е вечно зелена.

#Копенхаген Пак срещам група хлапета в типичните светлоотразителни жилетки водени от учителките да излизат от националната галерия. Хостелът който е близо до гарата е като мултиезичен кошер в който чуваш японски , италиански, испански. Още като пристигам чувам две деца да спорят на български докато играят на джагите пред рецепцията. Чекирането в Next House е през терминал сякаш се чекираш на летището. Стаите са миниатюрни с легла като мечешки хралупи, но предлагат абсолютно всички удобства за пътешественици.

Украсата за предстоящия Хелоуин в Копенхаген и Стокхолм е в ход

#Копенхаген В Next House предлагат закуска срещу 69 и пица за 129 крони. Може да се наеме велосипед за 125 крони или да се поиграе тенис на маса и дартс срещу 50 крони. Йогата пък е най-евтина 20 крони, но пък там човек не прави нищо друго освен да се самовглъби чрез медитация и упражнения.

#Копенхаген Правя справка за това кога е следващият домакински мач на ФК „Копенхаген“. За съжаление се оказва в събота ранен следобед от 15 часа. Съперник ще е „Миттиланд“. Дербито с „Брьондби“ е на 13 ноември. Евентуално посещение на футболен мач в дома на датския национален отбор стадион „Паркен“ оставам за следващо идване тук.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар