Европейско и скандинавско изкуство в Датската национална галерия

Rate this post

Датската национална галерия представлява истинска съкровищница на скандинавското и европейско изкуство. Експозициите са разделени както хронологично от 13 до 20 век, така и регионално- европейско, датско и скандинавско и френско изкуство. Тук се съхранява една от най-богатите колекции с произведения на френския художник Анри Маттис. Във фондовете и се пазят и няколко произведения на Пабло Пикасо. Тук помествам само кратка биографична справка за някои от творците, чиито картини ще видите във фотогалерията по-долу.

Кристоф Вилхелм Ексберг (1782-1853) датски художник, известен със своите пейзажи, портрети и исторически сцени.

Кристиан Кобке (1810-1848) е известен датски художник от златната епоха на датската живопис. Известен е със своите реалистични пейзажи, морски пейзажи и портрети.

Харлд Слот Мейер (1864-1935) датски художник, един от представителите на модерното изкуство. Творчеството му включва прекрасни пейзажи на датската природа като картината „Датски пейзаж“.

Амедео Моделиани (1884-1920 ) Италиански художник, известен със своите характерни портрети. Творецът работи в Париж и е част от художниците повлияни от фовизма и кубизма.

Анри Матис (1869-1954) -френски художник известен с разнообразното си творчество и голям принос за развитие на модерното изкуство. Считан е за един от водещите представители на фовизма и структурираното изкуство. В Датската национална галерия се съхранява може би една от най-големите колекции от негови произведения – 18 картини и 5 склуптури.

Рембранд ван Рейн (1606-1669) – един от най -известните нидерландски художници от златния нидерландски век. Постига известност със своите портрети и илюстрации на библейски пейзажи. От творчеството му са повлияни редица нидерландски художници

Пусио ди Симоне италиански ренесансов художник, живял през 15-ти век. Той е известен със своята уникална стилова интерпретация и вариации на темите в ренесансовото изкуство на този период. Въпреки че не е толкова известен като някои от съвременниците си като Сандро Ботичели или Леонардо да Винчи, Пусио ди Симоне е създал някои изключителни и уникални произведения на изкуството.

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар