BBC: Банско- новият център на дигиталните номади по света

Rate this post

Поскъпването на живота в страни като Великобритания и САЩ ще повишава още повече привлекателността на идилични места като Банско

 

Разположен живописно в подножието на Пирин планина, Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за отдалечена работа в света през последните години, пише в обширен материал посветен на зимния ни курорт BBC. Изданието описва идиличната картина, очакваща почитателите на отдалечената работа- с гнездящи по стълбовете щъркели, забрадени баби клюкарстващи по ъглите и конски каруци.

 

Само през последното лято Банско се превърна в работно място за над 800 дигитални номади от цял сят, а човек можеше да чуе да се говори на най-различни езици- от иврит до японски. И докато млад германец възхваляваше 4-часова работна седмица пред препълнена аудитория, в градския парк стотици дигитални номади слушаха лекции по най-различни теми от A!  През мрежови стратегии и съвети за здравето. Четвъртото издание на Bansko Nomad Fest се превърна в най-голямата проява на дигиталните номади в света.

Според онлайн ресурса Nomad List, градът е „най-постоянно растящият център за отдалечена работа“ в света през последните пет години. От 2018 г. той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимия на технологичната индустрия Талин.

На фона на проучванията според които повечето дигитални номади предпочитат крайбрежни градове като Барселона и Лисабон, Острови като Бали и плажни дестинации, това изглежда нелогично. Припомняс е, че началото на историята с превръщането на малкото планинско градче в център на дигиталните номади започнала с идването на германския предприемач Матиас Цайтлер, привлечен от местоположението му, бързият интернет, достъпни разходи за живот и ниски данъци. След отварянето на първото споделено място за работа през 2016 година, последвали и създаването на фестивала Bansko Nomad Fest през 2020 година.

Някои дигитални номади, решили да останат за по-дълго време изграждат връзки с местната общност, като холандско-колумбийския предприемач Хосе Фиало, който управлява BanskoLab, кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

Емигрантската общност в Банско включва много от „крипто братята“, лайф коучове и уелнес гурута, заради които движението на дигиталните номади често е подложено на критики. . Но има и разработчици, видеооператори, стендъп комици, дизайнери, учители по английски език, художници, преводачи и дори учени, представители на десетки националности. Български ИТ специалисти като Димитър Дурчов и Димитър Вичев също се връщат от чужбина за да изградят споделено работно място, виждайки потенциала на Банско.

„Живеех в Лондон със семейството си от 12-годишен и си мислех, че никога повече няма да живея в България“, казваВладимир Димитров, който се премести в Банско преди пет години, след като разбра, че може да комбинира онлайн работата със сноуборда и планинско колоездене. „На всичкото отгоре разходите за живот бяха много по-ниски, така че беше безпроблемно.“

Случаят на Димитров илюстрира нарастваща тенденция: някои номади толкова се наслаждават на спокойния начин на живот в Банско, че пускат корени тук. Имотите са евтини за западните стандарти и въпреки че цените растат, те остават достъпни – апартамент с една спалня струва 40 000-70 000 евро Месечният наем също е сравнително евтин (апартаментите с една спалня струват 300-500 евро).

Според Ели Цонева, местен брокер на имоти в Plus Property, номадите представляват около 5% от продажбите в Банско, като други чуждестранни инвеститори доминират пазара.

„Тридесет процента от купувачите на нашата агенция са българи“, казва тя.

Що се отнася до Цайтлер, той преследва собствената си мечта: трансформира огромен, изоставен хотел от комунистическата ера в близката гора в най-доброто обществено жилищно пространство за цифрови номади. С 200 жилища, многоетажно фоайе, плувен басейн, аудитория и панорамни гледки, кооперацията Coliving Semkovo ще бъде „общност за общността“.

Очакванията на експертите са, че с поскъпването на живот на места като САЩ и Великобритания, идилични места като Банско да продължат да повишават привлекателността си за търсещите нови предизвикателства дигитални номади.

По материали на BBC

Със съкращения

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар