Семейни компании показват потенциала на Анталия в производството на разсад

Rate this post

За да задоволи производството на зеленчуци, годишно Турция се нуждае от разсад от 5 млрд. растения

Областта около Анталия , която по площ със своите 7000. хектара се нарежда на трето място в света след Испания и Китай, не е известна само с оранжерийното си производство но и с производството на разсад било на зеленчуци, било на плодове или на цветя. Това е значително малък бизнес в сравнение с оранжерийното производство , насочен изцяло към задоволяване на вътрешния пазар. Ето защо в повечето случаи е съсредоточен в малки семейни компании.

Една такава компания посетихме в средата на октомври. Изградила е модерна оранжерия за производство на разсад на различни сортове зеленчуци и цветя. Освен това нейните оранжерии са сред първите в Анталия, в които се произвежда разсад на банани.

Турция се нуждае годишно от разсад от 5 млрд. растения за да задоволи производството на плодове и зеленчуци

“Компанията стартира дейността си през 2005 година като първоначално започнахме да произвеждаме тъканни култури в изкуствена среда чрез така нареченото микроразмножаване“, казва един от създателите и.

В момента тук отглеждат разсади в оранжерии с площ от 6,5 хектара, като върху 15 декара се отглеждат растения, а върху останалите плодове и зеленчуци. Годишното и производство възлиза на 30 млн. образци н разсад, от които 12 млн. са присаден разсад. В нея работят 150 души в това число 20 агроинжинери.

„Въпреки че Анталия е регион с много слънчеви дни, ние тук използваме и изкуствено осветление в нашите оранжерии особено в периода между октомври и март“, казва Харкан.

Освен това противно на очакванията на мнозина, предвид на разликите в температурите които през зимата падат средно до 10-15 градуса през деня и по рядко до минус 5 през нощта, въпреки че няма измръзвания на растенията използват и отопление. За оптималното развитие на растенията са необходими малко по-високи средни температури между 16 и 19 градуса. Използват и вода за напояване, като в Анталия нямат затруднения с наличието на достъпа до водни ресурси.


За оптимално развитие растенията се нуждаят от средни температури между 16 и 19 градуса

Що се отнася до подпомагането, по думите на Харкан те получават такова макар и минимално което е обвързано с производството. Според разчетите им се падат по 10 долара на квадратен метър оранжерия. „Не са много, но са едно добро начало“, добавя той. За важността на отглеждането на разсади е красноречив фактът, че ежегодно Турция се нуждае от 5 млрд. образци на разсади, 95% от тях на зеленчукови растения.

Ефектът на промените в климата се усеща и от производителите на разсад.

  „Когато преди години човек идваше от Анкара към Анталия, климатът тук беше много по-хладен. Сега според мен не е така, защото температурите тук са се повишили с редно с осем градуса. Ето сега сами ставаме свидетели на температури от почти 30 градуса в региона през октомври“, казва Харкан. Подобни условия се отразяват негативно на растенията, които се нуждаят от повече вода и допълнително охлаждане.

Лабораторията за отглеждане на тъканни култури

През зимните месеци за отопление на оранжериите се използва предимно природен газ, като в плановете на компанията са да изгради и соларна централа. „В момента сме в начален етап на изграждането на централата с подпомагане по специална национална програма по която държавата поема до 50% от разходите ни за нейното изграждане“, казва в заключение Харкан.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар