Да учиш на открито

Rate this post

Обучението на открито повишава имунитета и създава у децата усещането как да пазят природата

Финландският модел на образователна система е мечтан за редица развити страни. Сега от скандинавската страна се разпространява една нова практика, децата в детските градини и училищата да заменят класната стая с обучение на открито в гората или край морския бряг. В обширен материал BBC разкрива плюсовете от този модел на обучение.В една детска градина в Хелзинки, в която  децата прекарват по-голяма част от деня си в гората.

„Вече се справяме по-лесно сутрин, защото когато кажа, че е време за тръгване веднага се съгласява, вземаме раницата и потегляме“, казва Юхо Пиетарила, чийто четиригодишен син Кауко наскоро започна да посещава горската група в детската градина Hopealaakso във финландската столица Хелзинки.

Основната причина за позитивната промяна е това, че вместо в градината, децата прекарват повече време на открито и то в гората. “Samoojat”  е старофинландска дума, с която се обозначават хората, търсещи храна в гората. Днес именно така е наречена и групата на Кауко в детската градина.

„Тези деца са на открито през цялото време, изследвайки природата, дори през зимата без значение дали вали дъжд или сняг“, казва Пиетарила.

Всяка седмица от понеделник до сряда децата са в гората. Заедно с Кауко , децата в групата са 21. Сутрин до 40 минути се разхождат в гората докато стигнат до базовия си лагер. Прекарват по 7 часа на открито, почиват и обядват в палатки преди да се върнат обратно в детската градина следобед.

Все повече проучвания показват, че прекарването на време в естествени пространства има много ползи за здравето и психиката на децата, като води до намалено затлъстяване, подобрено психическо благополучие, повишена устойчивост и по-бързо когнитивно развитие.

Обучението на открито насърчава екологичното мислене

Обучението може да насърчи екологичното самосъзнание у децата и да ги накара да уважават околната среда. Забележителен аспект на когнитивното развитие сред децата, които участват в обучение на открито, е чувството за отговорност към местните пространства. „Тези деца ще разберат много по-лесно защо е важно да рециклират и събират боклука“, казва Анина Куусисто, професор по образование в ранна детска възраст в университета в Хелзинки.

„Това е важно, тъй като помага за изграждането на уважение към околната среда. Те ще бъдат по-склонни да предприемат действия в бъдеще за защита на природата и борба с изменението на климата“, добавя тя.

От ноември до март когато земята е скована от леда, децата остават навън между 3 и 5 часа въпреки студеното и мразовито време . Голяма част от деня протича по установен график, като в повечето време децата играят свободно в гората, разхождат се, строят мостове от клони или се катерят по дърветата. Обикновено са наблюдавани от трима учители, облечени в светлоотразителни якета. В четвъртък децата отиват на екскурзия някъде около Хелзинки, а петък прекарват в детската градина, като дори тогава са повечето време на двора.

Гората като място за повишаване на имунитета

Горите съдържат по-голямо разнообразие от видове и микроби в почвата си в сравнение с други среди. Доказано е, че контактът с приятелски бактерии е полезен не само за децата, които се скитат в гората по цял ден, но и за тези, които посещават детски ясли в градовете. Според финландско проучване игрите в трева и сред горска храстовидна растителност , засадени в дворовете на детски градини в четири дневни центъра, засилват имунната система на деца на възраст от три до пет години в рамките само на 28 дни.


Обучението на децата сред природата повишава имунитета им и чувството да опазват околната среда

Изследователите са установили увеличаване микробното разнообразие върху кожата и в червата на децата, които редовно играят навън сред такава зеленина, което показва по-здрава имунна система.При тези деца. Било регистрирано и увеличение в броя на т.нар. Т-клетки, които играят важна роля в нашия имунен отговор, и на дела на противовъзпалителните молекули в кръвната плазма.

Според Аки Синконен, изследовател от Института за природни ресурси на Финландия, който ръководи изследването, резултатите подкрепят предположението, че контактът с природата предотвратява нарушения в имунната система, като автоимунни. заболявания и алергии.

Констатациите на учените съвпадат със собствения опит на един от учителите.

„Децата от моята група постоянно имат мръсотия в устата си и са по-устойчиви на инфекции. Рядко се простудяват“, казва той.

Повечето прекарано време в гората според него помага на децата да са по-упорити и да си помагат взаимно. Освен това не изпитват никакви трудности сами да организират обяда си, а след като си починат да си приготвят раниците преди да тръгнат обратно към детската градина. Без проблем успяват да демонтират палатките, следвайки инструкциите на преподавателите си.

Стандартното време прекарвано навън във финландските детски градини е най-малко два часа, без значение от времето, като децата са добре екипирани с термооблекло и водоустойчиви якета.

„Това е стандартна екипировка в този климат. Ние не купуваме тези дрехи само защото синът ни ходи в тази детска градина: така или иначе всички тук ги имат“, казва Пиетарила, бащата на Кауко.

Често децата са принудени да останат до 18 часа вечерта в градината през зимата заради студеното и неприятно време придружено от снеговалеж и температури под нулата. Ключът да не усещат студа е в движението ето защо преподавателите им предлагат различни възможности за игра като каране на ски, кънки или шейни или бой със снежни топки. Осигуряването на подходяща защита за децата е от решаващо значение, тъй като те са по-податливи на студ от възрастните.

Кожата на децата в зависимост от теглото им е по-голяма от тази на възрастните, което значително влияе върху терморегулацията.

„Децата също така имат по-малко подкожна мастна тъкан, която действа като изолатор, и по-малко количество мускулна маса, което означава, че децата са по-малко ефективни от възрастните при производството на телесна топлина чрез треперене“, казва Тиина Икахаймо, професор в катедрата по общности медицина в Арктическия университет на Норвегия в Трьомсьо.

Децата имат едно предимство пред възрастните, когато става въпрос за справяне със студа: те обикновено са по-активни. „Упражненията са чудесен начин за производство на телесна топлина, която не позволява на децата да се охладят дори при по-ниски температури от тези в Хелзинки“, добавя  Икахаймо.

„Красотата на зимната гора с нейния намален шум е, че тя има и значителни ползи за психичното здраве: повдига духа и улеснява разработването на стратегии за справяне със студа, като игри и упражнения в снега.Разбирането на рисковете в студена среда е от съществено значение, казва Майк Типтън, професор по човешка и приложна физиология в университета в Портсмут в Обединеното кралство.

„Има повече наранявания от студ на места като Италия, където хората не са свикнали със зимното време, отколкото във Финландия. Децата в скандинавските страни се научават как да се държат на студа в много ранна възраст и ако носят правилните дрехи, нямат проблем с поддържане на температурите.

Няма научни изследвания за това как децата реагират на студено време, но знаем, че телата на възрастните се адаптират добре след многократно излагане. „Ако редовно ходите на плуване в студена вода или плуване в лед, тялото ви ще се аклиматизира“, казва Икахаймо.Това води до намаляване на стреса и понижаване на чувствителността към студеното

„Ние сме станали това, което наричам термостатични: контролираме температурата си навсякъде: в колата, у дома, на работа. Точно както при всяка друга система в телата ни, ако не я използвате, я губите “, казва Типтън.

Според него децата като кауко които се обучавт в гората не просто прекарват известно време на студено, а отиват сред гората с приятели, където се забавляват и това повишава устойчивостта им на студено.

Могат ли децата навсякъде да се възползват от обучението на открито

Горските училища стават все по-популярни по целия свят. Но те не са лесно достъпни за всеки: според Световната банка 56% от световното население сега живее в гъсто населени градски райони. Все пак експертите казват, че децата, които растат в градовете, не са непременно изключени от предимствата на обучението на открито.

Биоразнообразието в един град никога няма да бъде толкова богато, колкото в гората – но все пак е важно. Грижата за растенията има ползи за развитието, казва Куусисто. “Храненето на домашни любимци и поливането на растения помага за развитието на уважението на децата към околната среда. Дори много малки деца ще разберат, че растенията и животните се нуждаят от грижи, за да живеят и растат. Това съзнание изгражда връзката им с природата, която е много важна за тях,“, смята експертката.

Куусисто казва, че се е натъкнала на много малки деца с безпокойство от климата. „Когато имат грижовна връзка с природата, те ще видят, че има неща, които могат да направят. Насърчаването на тази активна роля е най-доброто, което можем да направим, за да им помогнем да изградят устойчивост, за да облекчат тези притеснения“, добавя тя.

Тя проведе проучване, в което даде на 45 деца iPad за една седмица и ги помоли да рисуват, правят снимки и видеоклипове за най-смислената част от деня си. За повечето от тях най-важното време е било това прекарано сред природата.

Карол Мърдок, консултант, коятопомага на учителите в Обединеното кралство да учат на открито, казва, че излизането от училище, за да се посети библиотека или супермаркет, може да бъде също толкова полезно, колкото времето в гората.

Мърдок наскоро проведе сесия за деца от началното училище, които учеха за океанските животни в малкото селце Стратавън близо до Глазгоу в Шотландия.

„Те знаеха, че китът е огромен, но оцениха колко огромен е едва след като измериха дължината му, нарисуваха го с тебешир на детската площадка и видяха колко място заема“, казва експертката.

По материали на BBC

Със съкращения

Снимка: Pixabay

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар