Спирулина- една зелена философия за живота

Rate this post

В единственото предприятие за производство на микроводорасли у нас са внедрени най-модерните технологии

 

Много рядко поради факта, че предприятията получили финансиране по програмата за морско дело и рибарство заемат определена ниша, не са обект на медийния интерес и поради това че за разлика от големите зърнопроизводители или животновъди , дейността им не е свързана със задължителното усвояване на субсидии. Такива стопанства твърде често са с много висока добавена стойност на производствата си. Причината внедрените технологии и иновации. Това важи за производители на различни аквакултури като миди, рапани, и прочие морски деликатеси, за които място на външните пазари е единственият гарант за успех.

Подобен е случаят и с единственото стопанство, в което се произвежда спирулина, находящо се в село Зимница. Микроводораслите тук не само се произвеждат в специален биореактор, но и са дали основата за производство на фармацевтични и козметични продукти. В него са реализирани три проекта по мярката подпомагаща производството и преработката на аквакултури, в това число и на оранжерийно отглеждане на микроводорасли.

В единственото предприятие за производство на микроводорасли у нас са внедрени най-модерните технологии

„Идеята да се захвана с производството на микроводорасли се зароди много отдавна. Още от 2010 година се опитвах да експериментирам с различни производства, и тогава микроводораслите излязоха на преден план, сподели пред нас собственика на стопанството Ивайло Стоев. Първоначалната му идея била да започне да произвежда микроводорасли като суровина за производството на биогорива, но впоследствие се открили по-добри възможности за прилагането им като суровина за хранителната и фармацевтичната индустрия.

Ивайло Стоев

„Чета за много неща, и постепенно осъзнах, че това което искам да правя, трябва да съответства на философията ми на живот, и да ме мотивира да вървя напред. Това което правя, е да помагам не само на околната среда но и на хората да са здрави“, споделя Ивайло.

„Индустриалните биореактори са доказателство за напредъка на технологиите и позволяват много стриктен контрол на процеса на производство и преработката на спирулина. С помощта на програмата за морско дело и риболов успях да внедря една от най-модерните технологии за производството на микроводорасли“, продължава той.

Инсталирания в стопанството индустриален биореактор позволява производството на до 120 хил. литра микроводорасли. За оптимизиране на системата са му били нужни близо 2 години. Едва през тази година производството на спирулина в предприятието му е достигнало до максималните мощности.

„Концентрирахме производството изцяло върху ползата от спирулината за човешкия организъм , създавайки добавки съдържащи водорасли, в които ефектът им е усилен чрез допълнителни синергични съставки“, споделя още производителят.

За него активният сезон на производство на микроводораслите е времето с повече слънце и по-високи температури, като инсталираните фотоволтаични мощности му помагат да намали разходите за електроенергия. Пазарът на готовата продукция изцяло е насочен към България Освен във формата на добавки, спирулината се предлага в свежо и замразено състояние. Отскоро Ивайло е започнал доставката на микроводорасли до крайни клиенти в Англия, като предстои да ги предложи и на американския пазар. Продуктите могат да се намерят на Spirulina.bg, както и в някои биомагазини. Внася щамовете на микроводораслите от Чили и САЩ.

Как ПМРД може да помогне на производителите и преработвателите на аквакултури и рибни продукти

До 2027 година по програмата за морско дело и риболов (ПМРД) трябва да бъдат разпределени над 237 млн. лева в четири направления, свързани с насърчаване на устойчивото рибарство, на преработката и предлагането на рибни продукти на пазара, създаване на предпоставки за растеж и развитие на местните инициативни рибарски групи и за укрепване на международното управление на моретата и океаните.

От тези средства по различните приоритети са предвидени да бъдат разпределени:

  • Около 76 млн. лева за риболов и контрол
  • 96,7 млн. лева за отглеждане и преработка на аквакултури
  • 47,4 млн. лева за развитие на местните инициативни рибарски групи
  • Почти 3 млн. лева за морско наблюдение

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар