Американски винарни връщат овцете на мода

Rate this post

Животинките се явяват естествен контрол на плевелите

Идеята да се използват овце сред лозовите масиви като част от опитите да се въведат практики на регенеративно и устойчиво биоземеделие не е нова. Освен да се подсигури естествен контрол на плевелите с помощта на овцете се дава на растенията така нужния им естествен тор.

Авторитетното издание Forbes разказва за разположената в Сонома винарна La Crema, в която на овцете се гледа и като на туристическа атракция заедно със стадо пилета, които също са обитатели на лозовите им масиви. Те са в основата на специална обиколка на туристи и посетители, целяща да ги запознае с принципите на регенеративното земеделие

„Нашата нова обиколка посветена на устойчивото земеделие , наречена Best of the Vines, е най-задълбоченото изживяване във винен туризъм, на което съм била свидетел“, казва Кейти Хюз, домакин на La Crema Sustainability.

Според нея обиколката се посреща много добре от посетителите, които се любуват на овцете и хранят кокошките, а след нейния край се включват в своеобразен винен клуб. И тъй като винените клубове са един от най-печелившите канали за повторни продажби на вино, това е неочакван положителен резултат за La Crema.

„Ние притежаваме 170 овце, 3 овчарски кучета, 100 кокошки и 5 петела, които са част от нашата програма за регенеративно земеделие“, обясни Александра Еверсън, анализатор по устойчивост в La Crema.

Овцете са специална порода, наречена дорперска овца, и произхождат от Южна Африка. Една от причините да могат да живеят в лозе през цялата година е, че не обичат да ядат грозде, което много други овце и животни ядат с удоволствие. Това ги прави идеални като „работници за борба с плевелите в лозята“.

Все повече вiнарни зад Океана се обръщат към… овцете за упражняване на естествен контрол върху вредителите Снимка: Pixabay.com

Всяка сутрин и вечер овцете се преместват от обора в различни части на лозето, за да ядат тревата и плевелите под лозите и да осигурят своя полезен естествен тор.
Винарна La Crema реши да инвестира в собственото си стадо овце, вместо да „наема овце“ за работа в лозята Въпреки това, те от време на време дават назаем овцете си, за да се грижат за лозята на други винарни на Jackson Family (La Crema е част от портфолиото от винарни, собственост на Jackson Family Wines).

Как се научава повече за регенеративното земеделие

По време на двучасова обиколка посетителите се посрещат с чаша вино La Crema и след това се канят да се качат на малка количка за голф. След това обикалят лозето, за да научат за регенеративното земеделие.

По пътя те спират, за да се разходят из лозята, да видят масивни купчини компост, да се приближат до овцете и да имат възможност да нахранят пилетата в лозето със замразени изсушени червеи. Обратно във винарната, те завършват обиколката, като дегустират още вино. Обиколката струва 95 долара на човек и се провежда два пъти на ден.

„Не всеки иска да пипа лиофилизираните червеи, но много хора смятат, че е забавно“, казва Кейти Хюз. „Въпреки това изглежда, че всички са доста заинтересовани да научат за регенеративното земеделие и да опитат виното.“

Според Regeneration International, „регенеративното земеделие описва практики за земеделие и паша, които наред с други ползи, обръщат изменението на климата чрез възстановяване на органичната материя в почвата и възстановяване на деградиралото биоразнообразие“.

В La Crema са получили федерална субсидия и работят с 3 университета (UC-Davis, UC-Berkeley и Skidmore), за да анализират как използването на трите основни компонента на регенеративното земеделие – покривни култури, компостиране и безорна обработка на почвата – влияе върху здравето на почвата.

„Направихме експерименти, използвайки трите основни компонента и ги редуваме на 60 акра“, обясни Александра Еверсън.

La Crema е специализирана в над 20 различни вина шардоне и пино ноар от Saralee’s Vineyard и други места, но също така произвежда пенливо вино, розе, совиньон блан, марсан/русан и гаме. Цените варират от 20 до 100 долара за бутилка, в зависимост от лозето и винопроизводството.

„Досега открихме, че допълнителните разходи за извършване на регенеративно земеделие почти балансират разходите, които използвахме за косене и други практики, прилагани в лозята ни“, казва Александра Евънс.

Все повече експерти са убедени, че прилагането на подобни регенеративни практики оказват благотворно влияние върху вкуса на виното. Освен това ползите за околната среда с по-ниски въглеродни емисии поради липса на обработка и по-малко трактори, преминаващи през лозето, могат да бъдат огромни. Според Rodale Institute, „прехвърлянето както на управлението на културите, така и на пасищата в световен мащаб към регенеративни системи може да намали с над 100% годишните емисии на CO2.“

„Посетителите ни се влюбиха в нашите овце и не пропускат да си направят селфи с тях“, казва още Кейти Хюз. От La Crema планират да въведат практиките на регенеративното земеделие във всичките си лозя до 2030 година.

По материали на Forbes

Със съкращения/

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар