Обучават ирландски фермери как да повишат здравните си компетенции

Rate this post

20 фермери се включват в специален пилотен проект целящ да повиши уменията им по здравен мениджмънт

Ирландци от оперативната група FarmConnect са разработили специален пилотен проект целящ да оцени въздействието на различни фактори върху физическото и психично здраве на фермерите. На вдъхновяващият им пример е посветена специална публикация на мрежата EU CAP Network.

В днешно време върху здравето на земеделските производители оказват най-различни фактори от физическо натоварване, през различни предизвикателства с чието преодоляване трябва да се справят до стреса в работния процес. Физическите и психични проблеми могат от своя страна да се отразят отрицателно върху производителността на стопанствата им а оттам и на приходите от тях.

В Ирландия обучават фермерите как да водят по-здравословен начин на живот, снимка: Pixabay.com

Основен акцент в пилотния проект на FarmConnect е изграждането на капацитети които да позволят на земеделските производители да придобият компетенции чрез които да управляват своя здравен статус. При създаване концепцията на програмата си от FarmConnect са се позовали на Ирландската национална програма за подкрепа на здравеопазването, според която здравето на хората се обуславя от нивото на качеството на живот и различни фактори които в течение на живота могат да окажат влияние върху него.

„Ако човек променя начина си на живот стъпка по стъпка и всеки ден отделя за себе си по няколко минути, ще може образно казано да събере първата реколта от плодове още след няколко месеца. Целта ни е да демонстрираме на фермерите, че има един цял набор от мерки за собственото им здравословно състояние, така че да могат по-добре да се противопоставят на предизвикателствата които срещат в работата си“, разяснява Клер Тома, координатор на проекта.

За да подкрепи фермерите в тази насока, оперативната група е създала специална практическа програма, насочена към земеделските производители в Ирландия. Тя е базирана на методиката Men’s Development Network на една ирландска НП-организация, чиято дейност е свързана със здравеопазването и образованието на възрастните хора. Програмата е подбрала и обучила модератори, които в рамките на шест седмичен курс подпомагат земеделските производители в изграждането на възможности за управление на здравето , основани на групови дискусии.

Всяко занятие се провежда в рамките на два часа, и в него се включват до 16 производители и съветници. Участниците обменят своя опит и се обучават взаимно. Отделните части на програмата обхващат темите физическо и психично здраве, овладяване на стреса, хранене, спането като супер сила, познаването на различни мисловни модели.

Проектът е реализиран в два региона на страната и се планира многократно провеждане на шестседмичния курс. За реализирането и са обучени 12 модератори, а в нея са записани 120 земеделски производители, които трябва да я завършат успешно в избраните пилотни области. Като част от програмата от оперативната група са развили и специален набор от онлайн помощни инструменти със съвети към фермерите базирани на научните изследвания. Инструментите са разделени в четири различни категории- стрес и страхове, физическо здраве, психично здраве и здравословно хранене.

Освен това фермерите могат да получат специална брошура с информация не само за тяхното здраве, но и за това на семействата им и със съвети за преодоляване на различни стресови ситуации и база от данни на съветници и психотерапевти както и видеорецепти за простички и бързи ястия за обяд и вечеря.

„Участието ми в програмата ми помогна да преосмисля начина си на живот и сега си казах, че ще направя някои промени в моята работа. Например по-рано пиех твърде много кафе, консумацията на което сега вече съм намалил наполовина. Престанах да ям сладки неща и да употребявам сол и започнах по-редовно да се разхождам. Намирам тези неща за чудесни и усещам позитивния ефект от тях“, казва един от участниците в програмата.

Включвайки се в програмата фермерите трябва да оценят участието си в нея, което да позволи разпростирането и на национално ниво. Според един от ръководителите на Men’s Development Network Колм Кели Райън „за да се развива добре дадено стопанство, трябва и самите фермери да се чувстват добре“.

Превод: Мартин Иванов

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар