Регионалните храни, защитата на потребителите и хуманното отношение към животните във фокуса на „Зелена седмица“ 2024

Rate this post

На изложението ще могат да се опитат от традиционни вурстове и вина, до иновативни чайове на таблетки, кафе с лупина и биогорчица

Дойде ли януари, светът на земеделието и храните отново насочва вниманието си към Берлин , където по време на Зелената седмица организаторите фокусират вниманието на посетители и експерти към последните нововъведения и тенденции имащи за цел да направят производството на храни освен устойчиво и по-екологосъобразно. Разбира се освен с лъскавите си събития, най-голямото изложение за земеделие и храни винаги е съпътствано и с протести на екологичната общност, често настояваща в апелите си за промяна на модела не само на германското но и европейско земеделие, и ориентирането му към хората. През тази година не е изключено по време на форума да се проведат и масирани протести на фермери, недоволни от намеренията на властите да премахнат някои от благините им.

През тази година организаторите от Messe Berlin обещават да се фокусират основно върху многообразието от регионални храни, защитата на потребителите и хуманното отношение към животните. 12-те федерални провинции на Германия ще покажат във времето между 19 и 28 януари многообразие от вкусове. Така например Баден-Вюртемберг ще акцентира най-вече върху бирените и винени специалитети като четири пъти на ден ще бъдат приготвяни местни специалитети, а посетителите ще имат възможности и за 3D разходки сред забележителностите на провинцията.

Регионалните храни ще са във фокуса на “Зелена седмица 24”

Не по-малко изненади на любителите на кулинарните изкушения ще предложи и Бавария– вурстчета от свинско месо, произведени от животни отглеждани в слама, бирени специалитети, вино от Франкония или сирене от областта на Алгой. Всичко това може да бъде пробвано в автентична баварска градина, в която ще бъдат показани и последните нововъведения свързани с пасищното отглеждане на животните.

Берлин ще се представи с изненадващо многообразие от смутита и ще акцентира върху намаляване разхищението на храни. В пространството на зала 26 ще бъдат представени различни хранителни стратегии като за почитателите на отделните видове храни ще има голямо разнообразие от събития- от приготвяне на биохрани, приготвяне на различни смутита или как да се спортува интелигентно. Децата ще могат да участват в доматена изложба и в безбройните работилници.

Брандембург също няма да изневери на традициите като ще покаже типичните за региона специалитети с аспержи, краставичките от Шпреевалд или и вурстове. Премиера на изложението ще направи т. нар.“винен лаунч“ , който ще предложи на посетителите различни вина от региона на Брандембург.

Ако никога не сте били в Хесен, на Зелена седмица ще може да опитате сос от седем билки, сервиран с картофи или с яйца и шницели, както и джим в класически вариянт или с разбит белтък.

Заедно с продуктите от дивечово месо и различните видове вурстове, преди година Мекленбург се превърна в кулинарен магнит за посетителите. Тази година обещават още повече от същото, защото заедно с утвърдени производители за пръв път на изложението се включват непознати дребни занаятчийски производители на регионални храни.

Провинция Долна Саксония ще заложи на иновативните стартъпи като предложи чай на таблетки, биогорчица от горчица специално отгледана в региона и кафе с лупина. Други нови продукти са картофен снакс и картофено суши. За почитателите на месото ще има специални сандвичи с пуешко и пилешко месо.

Провинция Северен Рейн Вестфалия залага на богато разнообразие от произведени по устойчив начин напитки в екологосъобразни опаковки както и висококачествени продукти от говеждо месо. Райнланд Пфалц със своите шест винени области е лидер във винопроизводството в Германия . В тази провинция са съсредоточени 2/3 от площите с лозя в страната, като на „Зелена седмица“ 24 от провинцията ще се представят с богата колекция от вина и специалитети.

Саксония също залага на иновативните храни като салам с уиски, манатарки, лавандулови цветове и вкусни специалитети от сферата на пивоварната индустрия. Саксония Анхалт показва интуитивната връзка между хранителната индустрия и туризма. Тюрингия ще покаже за пръв път специалитети под своя регионална марка като залагат главно на домашно произведените храни.

Със съвети за потребителите и представяне на мочурищата като естествени пазители на климата ще се представят експертите от федералното министерство по околна среда, ядрена безопасност и защита на потребителите. Посетителите ще могат да научат повече за ролята на мочурищата като естествен резервоари на въглеводородни емисии и функцията им да регулират съдържанието на вода и да опазват климата.

Експертите ще запознаят посетителите и с новите правила, които трябва да допринесат за повишаване прозрачността на покупката на устойчиви продукти и услуги.

Една от основните теми, с които ще се представи федералното министерство на земеделието и храните е здравословното хранене, като биопроизводители ще организират специални беседи, в които ще разясняват какъв е приносът на биоземеделието за опазване на биоразнообразието. Освен това потребителите ще научат как могат да допринесат за запазване на климатичния баланс като разменят подправки в кухнята.

Ще бъдат демонстрирани проекти за опазване здравето на почвите, за изграждане на градски градини и за прилагане на дигитални методи в земеделието.

Устойчивото животновъдство съпътствано от хуманното отношение към животните е сред водещите политики, прокарвани от германското министерство на земеделието. Всички заинтересовани ще могат да се запознаят с добавената стойност, която носи задължителната маркировка, която цели да повиши прозрачността при отглеждането на животните, а с това и да повиши информираността относно условията при които са отгледани животните. На специален щанд ще бъде показано как може да се изгради една модерна свинеферма, в която процесите по отглеждане на животните са напълно дигитализирани.

Основният фокус на животновъдната част от изложението ще е насочен към различните породи говеда, като фермери от цяла Германия ще представят животни от 15 различни породи. За пръв път сред тези породи ще бъде и породата „Джърси, известна като една от най-благоприятните спрямо климата. Заради това че са с по-малка маса, животните от тази порода нанасят по-малки увреждания на почвата.

Превод: Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар