Зимата на едно недоволство

Rate this post

Трактори предизвикаха транспортен хаос и логистични проблеми в цяла Германия

 

В разгара не само на зимата, но и на кризата с бюджета, „локомотивът на Европа“ Германия забуксува в ранното утро на понеделник в прекия и преносен смисъл заради недоволството на фермерите от плановете на правителството в Берлин да премахне предоставяната им отстъпка за използваните горива.

„Дълги колони от трактори се точеха из улиците на редица германски градове, а магистралите в цяла Германия са напълно блокирали. Заради огромните им размери мнозина трактори и селскостопански машини доведоха до впечатляващи гледки из големите градове на страната“, описва случилото се днес ДПА.

Ситуацията доведе не само до блокиране на пътни артерии, но и до нарушение на транспорта. Заради невъзможност работниците да да достигнат до работните си места спря работа един от заводите на концерна VW. Освен това по информация на „Билд“ протестите в района на Брандембург са довели до проблеми със снабдяването на хранителните магазини на големите вериги, като близо 200 супермаркета днес не са успели да се заредят с нужните стоки и са останали с полупразни регали.

Зимата на едно недоволство, снимка ДПА. скрийншот

По различни оценки в големите градове на Германия на протестни шествия днес са излезли близо 100 хил. селскостопански машини. Най-много според agrarheute.com те са били в Мюнхен около 7 хил. машини и в Хамбург и Бремен близо 2000 трактора. В Берлин по информации на ДПА, тракторите са били близо 700. Според полицейски източници в Ерфурт из улиците са преминали над 2 хил. трактори и друга земеделска техника. По данни на федералното вътрешно министерство само в провинция Баден вюртемберг е имало 27 протестни акции, в които участие са взели 2500 машини.

Фермерски организации сред тях и Германския съюз на земеделските производители обявиха седмица на протеста, подкрепена и от други браншове сред които спедиторите, както и от редица премиери на отделни германски провинции като Брандембург, Шлезвиг-Холщайн , Заарланд и Долна Саксония. Германски медии съобщават и за редица критики по повод на протестите най-вече заради отрязания достъп до болнични заведения на хора които са имали нужда от здравни грижи.

Не са липсвали опити и от политизиране протестите, както от страна на политици от традиционните партии, така и от представители на крайно десния „Алианс за Германия“, както и известни противници на мерките срещу корона вируса и участници в т. нар „понеделнишки разходки“.

В специално видеообръщение германският министър на икономиката Бруно Хабек който е от Зелените призова за започване на дебат за промени в земеделската политика на страната и се изказа срещу опитите за радикализиране на фермерските протести и включването в тях на крайно десни елементи.

Малко по-рано днес както съобщи DW фермери са се опитали да блокират ферибота, на който Хабек е пътувал след отпуска в Северна Германия. Фермерите бяха разкритикувани от финансовия министър Кристиян Линднер, който изрази недоволството си от организираните от тях акции, въпреки че те получават най-много субсидии в страната.

Правителствената политика беше разкритикувана от различни представители на опозиционната ХДС/ХСС, според които до момента правителството е представило само различни проекти за законови мерки, без да има диалог с фермерите. Депутатката Катарина дос Сантос от християндемократите осъди плановете на правителството по време на демонстрациите в германския град Аахен заявявайки : „Ние не можем да си позволим всяка година хиляди стопанства да хлопват кепенците.“

В същото време в подкрепа на германските фермери протест организираха и полски техни колеги в крайграничния град Шчечин. В него те изказаха целта си за обединение на фермерите с цел да засилят позициите им по общоевропейската аграрна политика. Част от тях протестираха и срещу украинския внос на земеделска продукция, която по мнението им заплашва съществуването на земеделските производители в цяла Източна Европа.

Очакванията на Германския съюз на земеделските производители е, следващият понеделник пред брандембургската врата да се съберат 100 хил. души с хиляди машини от цялата страна. Според браншовата организация намеренията на правителството да премахне отстъпката за горивата поставя бъдещето на земеделските производители в Германия на карта. „Преди всичко това заплашва продоволствената сигурност на страната ни и производството на родни храни“, заяви шефът на организацията Йоаким Руквид, цитиран от ДПА.

По оценки на германското правителство отпадането на данъчното облекчение за горивата ще доведе до годишно увеличение на разходите на стопанство от средно 3 хил. евро. По данни на земеделския бранш доходите на стопанствата като цяло продължават да се подобряват, като в края на миналата стопанска година през юни 2023 година те са се увеличили с рекордните 45% до 115 400 евро.

Превод: Мартин Иванов

Снимка: ДПА/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар