Пестете с правилото от 30 до 30

Rate this post

Следването на определени времеви рамки могат да ви помогнат по-правилно да прецените от какво имате нужда

Разумното харчене става все по-важно в в нашия материален свят в който живеем. Мнозина финансови експерти дават своите съвети за това, как да пестим от закупуването на ненужни и непотребни неща. Повечето хора гледат на шопинга като на терапия, но когато усетят, че вече са достигнали до другата крайност, че са пристрастени към импулса на пазаруването, могат да се окажат с празни джобове.

За да не ви се случва това твърде често може да следвате някое от следните правила. Главното правило казва, да заделяте половината от доходите си за основните потребности като наем, здравни осигуровки ли храни.

За да не ви остават повече неизползвани средства, които да се чудите как да изхарчите, следвайте простото правило „от 30 до 30“. То гласи следното: „Преди да решите да купите нещо което струва над 30 евро, изчакайте 30 часа и помислете, дали наистина имате нужда от него.“ Ако нещо струва над 100 евро, би трябвало дори да изчакате повече от 30 дни за да прецените потребността си от него. Подобни времеви рамки могат да са ви от полза правилно да прецените, дали имате нужда от нещата с които искате да се сдобиете или не. Ако и след изтичането им все още искате да придобиете нещо, то ще го направите осъзнато и без да се поддавате на първоначалния потребителски импулс.

„Границата не трябва да се поставя точно на 30 евро, а може да се съобрази с доходите ви“, казва финансовия експерт Михаел Кун. Важното според него е да не мислите постоянно, дали имате нужда от скъпи и не дотам необходими неща.

Следването на определени времеви рамки могат да ви помогнат по-правилно да прецените от какво имате нужда

Други финансови правила също могат да помогнат. Така например финансовият експерт Каролина Декер съветва в икономическото издание “Business Insider” хората да следват правилото 50+30+20.

„Заделете половината от доходите си за основните ви потребности- наеми , осигуровки,сметки. 30% от средствата оставете за лични като посещение в ресторант или издръжка и 20 % за покриване на дългове или инвестиции“, казва тя.

Тези правила според Михаел Кун също биха могли да се нагодят според съответните месечни доходи.. Който предпочита да си остане вкъщи и с това да намали разходите си, може например да остави повече средства за належащи разходи като сметки и наеми. Може да се спести и ако се ограничат излизанията с личния автомобил само до случаи в които е неизбежно.

Особено важно е според финансовите експерти, хората да се предпазят от оливане при пазаруване в така наречените кампании каквито са сезонните разпродажби. По време на подобни кампании търговците се опитват да привличат потребители с намаления, които понякога могат да се окажат не чак толкова изгодни, или директно с лъжливи кампании за намаления на стоки. В подобни случаи според него помага сравняване на цените и моделите особено когато се купува техника. Това важи най-вече за смартфоните, лаптопите или телевизорите, където не е нужно да си купите точно последния модел или версия.

Освен търговията гастроиндустрията и други свери също могат да доведат до значителни финансови загуби за бюджета ви. Според едно наскоро публикувано изследване, всеки трети на възраст между 16 и 25 години заявява, че личните му средства почти не стигат.

За спад на потребителския интерес допринесе и поскъпването на храните и основните комунални услуги като електроенергия и горива след началото на пандемията от коронавируса.

Когато купуваме техника е важно да преценяваме по-добре,какви функции биха ни били от полза като например по-малък разход на енергия или по-малко време за зареждане на батериите“, казва Михаел Кун.

Според Каролина Декер в полза на хората могат да послужат и прилагането на други стратегии като съставяне на списъци с покупките които трябва да се направят пазаруване с отстъпка и определяне на твърди бюджети.

Превод: Мартин Иванов
По материали от Интернет
Снимка: Pixabay.com

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар