Как климатичните промени вкараха любимия спорт на шведите на закрито

Rate this post

Броят на дните със сняг е намалял с половин месец за последните три десетилетия

Климатичните промени намират все по-силно отражение в живота ни. В различни сфери вече се усеща, че времето вече не е същото. Това важи в не по-малка степен за някои видове спортове, зависими от наличието на сняг и особено популярни по разбираеми причини в по-северните страни.

През тази година станахме свидетели на отмяна на доста стартове особено на състезателите от алпийските дисциплини, като основната причина бе липсата на достатъчно сняг. Това доведе до множество травми и инциденти поради сгъстяване на календара, което предизвика всеобща дискусия за бъдещето на ски спорта.

Промените в климата карат все повече любители на ски бяганията да карат на закрито , снимка: Pixabay.com

Швеция където ски бягането е национален спорт, принудена от все по-екстремно високите температури вече премества упражняването му на закрито, пише в публикация BBC. В малкото шведско градче Торсби, намиращо се на границата с Норвегия вече функционира специален ски тунел, в опит шведите да преборят климатичните промени.

Освен дом на ABBA, на fika breaks (типично шведска кафе пауза, в която споделяте пиенето на кафе в комбинация с лека закуска с приятна компания и IKEA се смята, че в частност Швеция и като цяло Скандинавието са люлката на ски спортовете. Голяма част от терминологията като например „телемарк“, „ски северни дисциплини“ е тъкмо със скандинавски произход, а в Швеция дори са запазени ски, чиято възраст се определя на 5 200 години.

Ежегодно най-популярното състезание по ски бягане, чието 100-тно издание ще се проведе на 3 март 2024 година събира шведите пред екрана. Очакванията са тази година в него да се включат близо 50 хил. участници, като подобно на маратоните то привлича както професионалисти, така и любители-аматьори.

За да се преборят с ефектите от затоплянето от няколко години в Торсби, който се явява официален център за подготовка на националните отбори по крос-кънтри, (вид дисциплина, в който се редуват бягания в различните стилове на кратки разстояния бел. ред.), са изградили специален тунел за подготовка както на професионалните състезатели, така и за ползване от любителите, желаещи да се включат в състезанието. Тунелът с дължина 1,3 километра позволява в него да се карат ски 8 месеца в годината. Първият подобен тунел е бил построен още през 90-те години във Финландия.

От Шведската федерация по ски бързо разбрали каква би била ползата от подобно съоражение както за икономиката на градче като Торсби, така и за хилядите почитатели на ски бяганията. Така се стигнало до изграждането на тунела, следващ естествения релеф на хълма. При откриването му е обявен за най-дългия в света. Постоянната снежна покривка се поддържа посредством специални тръби под земята, позволяващи да се поддържа постоянно ниска температура и тънък слой сняг, внасян отвън Посетителите варират от местни студенти до отбори от Световната купа по крос-кънтри от САЩ. Някои местни жители обаче все още предпочитат да карат ски на открито. Тунелът има две успоредни писти, което прави възможно карането на ски във всички посоки по маршрут с обща дължина от 2,6 километра. Поддържа се постоянна температура от минус 4 градуса, без да има вятър и заледени участъци.

Според Шведския метеорологичен институт за периода между 1991-2020 година дните със снежна покривка в страната са намалели с 16 спрямо периода от началото на 60-те до началото на 90-те години на миналия век. Липсата на сняг по време на най-популярното състезание по ски бягане е постоянна тема за медиите в страната, показващи често разкаляното трасе и съветващи любителите да свалят ските и да вървят пеша. В село Норберг, където се провежда друго ски състезание, предприемачите рекламират града си като „безопасен от сняг“, като спестяват купища сняг през лятото под слоеве дървени стърготини.

Проблемът не засяга само любителите, но и поминъка. Популярни шведски ски курорти като Åre и Sälen отклониха плановете за използване на вода от местните езера, изкопаване на влажни зони и създаване на язовири, за да направят изкуствен сняг за склоновете – понякога борейки се с интересите на различни екологични групи.

След откриването на ски тунела в Торсби, вече има планове за изграждане на десетки други подобни съоражения в Швеция.

По материали на BBC
Снимка: Pixabay.com

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар