Фермерските протести разпалиха „доматена война“ между Франция и Испания

Rate this post

В опит да защитят местната продукция, премиерите на двете страни вложиха по-силна патриотична нотка от обичайното

 

Заливащите Европа протести доведоха не само до обединение на производителите най-вече срещу евробюрократите и вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, но и до локални конфликти на тема чия продукция е по-добра.

На този фон изпъкна своеобразната „доматена война“ обявена на най-високо политическо ниво между Франция и Испания. Под натиска на стачкуващите френски фермери, политиците заеха по-патриотични позиции в опит да защитят местната продукция, пише POLITICO. Те се солидаризираха с фермерите, които твърдят, че колегите им оттатък Пиринеите са обект на спазване на по-малки екологични стандарти, и това им позволява да произвеждат зеленчуци на по-ниска цена.

Фермерските протести разпалиха „доматена война“ между Франция и Испания

По време на посещение във ферма в разгара на протестите , новият френски премиер Габриел Атал подкрепи производителите , заявявайки, че не е честно испанските им колеги да използват пестициди, които не са разрешени във Франция. Той определи като лицемерен вноса на плодове и зеленчуци от места, които унищожават собствената си екосистема за да ги произвеждат.

След срещата на върха в ЕС, провела се в началото на месеца в Брюксел, испанският му колега Педро Санчес отхвърли твърденията на Атал, заявявайки, че популярността на испанските домати се дължи на превъзходните им качества.

„Успехът на нашите продукти е резултат от огромния напредък, предприет от селскостопанския сектор и упоритата работа на испанските фермери“, заяви Педро Санчес, цитиран от POLITICO.

Испанският премиер обори и коментарите на бившата френска екоминистърка Сегулен Роял, която директно определи испанските биопродукти за фалшиви и , а испанските домати като негодни за консумация. От своя страна той изброи богатото разнообразие от “вкусни” домати, произведени в страната му, и каза, че не се съмнява, че те са най-добрите в света. Той покани Роял на гости в Испания за да ги опита и да разбере, защо са толкова вкусни.

По оценки на ЕК производството на домати в страните от ЕС през 2023 година е достигнало до 10,3 млн. тона. Те обаче са загубили почти ¼ от пазарния си дял най-вече заради ръста на производството на домати в Азия.

Като страни производители на домати Испания и Франция съвсем не са равностойни, защото първата се явява водещ европейки производител на домати което е съсредоточено в областите Андалусия и Мурсия. Испанските производители произвеждат голямо разнообразие от домати както за прясна консумация, така и за преработка. Според данните на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН, през 2023 година Испания е произвела 4,7 млн. тона домати, докато френското производство е достигнало до едва 733 хил. тона. На този фон притесненията на политиците, че французите си похапват предимно испански домати сигурно са обясними, но влагането на по-голяма патриотична нотка в изказванията им, едва ли биха решили проблемите на фермерите с високите разходи на производство ибюрокрацията например.

При биологичното производство на домати в ЕС в последните години се наблюдава постоянен спад. Ако има обаче известна утеха за французите, то тя е свързана с това, че 20% от площите с домати в страната са заделени за биопроизводство докато в Испания делът на площите за производството на биодомати е едва 12%,

И Франция и Испания обаче значително изостават от оп производителите на домати в света. По данни на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН в топ 3 на производителите на домати в света влизат Китай със 67,5 млн. тона, Индия с 21 млн. тона и Турция с 13 млн. тона.

Малко по-различни прогнози дават от WCPT (Световния съвет по производство на домати), които прогнозират общо глобално производство от 42,5 млн. тона като за Франция е прогнозирано производство от 160 хил. тона, а за Испания -2,6 млн. тона. Прогнозите са направени към средата на миналата година.

Мартин Иванов
по материали от Интернет
Снимка: Piabay.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар