Ароматизатор с корени в Древна Скития и Тибет се бори за иновативни награди

Rate this post

Ароматизаторът е основан на древни традиционни практики използвани от номадите

Когато човек е казал, че няма нищо ново под слънцето едва ли се е замислял, че продукти изготвяни от древните обитатели на Тибет и Скития днес могат да бъдат считани за нещо иновативно, особено в свят,в който иновациите надничат от всеки ъгъл на живота ни.

Ароматизатор (на преден план) с корени в Древна Скития и Тибет се бори за иновативни награди

За какво иде реч ли? За необичаен ароматизатор изработван някога било от животински екскременти в Древна Скития, било от екскременти на тибетски якове в тайнствените Хималаи. Днес нещо подобно са направили учените от Института за планинско животновъдство и земеделие в Троян, разработили подобен вид ароматизатор от деривати на говеда от породата „Блек Ангъс“. Този продукт се бори в традиционния конкурс за иновации по време на провеждащото се в Пловдив специализирано изложение АГРА 2024.

„Създаден е на базата на екскременти от животните които отглеждаме пасищно. Те се изсушават на пряка слънчева светлина след което към тях се прибавят етерични масла и се използват за обезмирисяване на помещения. Ароматизаторът който представяме на изложението е с капацитет за помещения между 20 и 40 квадратни метра. Запалва се, оставя се 30 секунди и после се загася и се остава да пуши. Не сме открили топлата вода, защото това е древен метод практикуван от скитите, който и в момента се използва в Тибет и Китай с деривати от якове и техните аборигенни породи“, разказва доц. Николай Марков.

Кравето сирене в глинено гърне е с много добри вкусови качества

Друг иновативен продукт, с който учените се представят на изложението е сирене произведено с биологична закваска в глинено гърне и в глинена стомна. „Произвели сме сирене от краве мляко от животни порода „Симентал, което се отличава със зърниста структура и добри органолептични качества“, разказва още доц. Марков. Иновативното в този продукт според него е, че за пръв път подобно сирене в глинени съдове се прави от краве мляко. По традиция за направата му в планините се ползва основно овче мляко. Нормалният срок на узряване на сиренето в глинени съдове е 60 дни, като представения продукт на изложението е оставен да зрее само 35 дни. Според учения отликите между овчето и кравето сирене произведени в глинени съдове се състоят в това, че хумуогенизираното овче и краве мляко имат различни качества. Въпреки това новият продукт се отличава с много добри вкусови качества

Мартин Иванов

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар