Иванка Тодорова: Селското стопанство има почва дори и в София, а ние предлагаме професионално обучение в перспективни специалности за които има дефицит на пазара

Rate this post

С ново име и нова специалност от ПГСС „БУЗЕМА“ искат да предложат още по-големи възможности за децата избрали професионалното образование

Иванка Тодорова директор на ПГСС БУЗЕМА София

Госпожо Тодорова, преди да навлезем в дълбочина на разговора ни , бихте ли се представили накратко?

Да, казвам се Иванка Тодорова и съм директор на Професионална гимназия по селско стопанство „БУЗЕМА“ в град София. Директор съм от шест години. Нашето училище предлага единствените за софия специалности като „Трайни насаждения“, с която учениците получават3-та степен на професионална квалификация „Растениевъд“с изучаване на английски и италиански език. В 11 клас учениците имат20 часа кормилна практика по управление на трактор и могат да се явят на изпит за категория ТкТ като срещу минимално заплащане могат да вземат и категория Б.

Другата знакова за училището ни специалност е „Цветарство“ даваща професия „Техник-озеленител“ 3-та степен на професионална квалификация. Тук учениците ни изучават предмети в сферата на цветопроизводството, цветарството, аранжирането и грижите за растенията. Освен това от новата учебна година разкриваме нова специалност за обучение на ветеринарни лаборанти.

Професията се предлага само в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина в Стара Загора и при нас. Учениците ще изучават английски език, като имаме уверение за съвместна работа с лесотехническия университет и сме подкрепени от Българския ветеринарен съюз . Много сме щастливи че успяхме да открием подобна специалност , защото на територията на град София има голямо търсене на такива кадри, но до сега никой не е предлагал обучение по тази професия.

Споменахте че подготвяте нова специалност в сферата на селското стопанство. Колко ученици се обучават в училището и има ли интерес към специалностите които предлагате? Планирате ли да направите обучението по тези специалности дуално?

В момента в училището ни се обучават 140 деца. Има недостиг на кадри със специалност „Техник-растениевъд“ на пазара на труда. Нашите ученици получават стипендии през целия срок на обучение, а обучаващите се в специалност „Цветарство“ имат възможност да ходят на състезания. Интересът като цяло е слаб. Имаме и специалност „Каменоделство“ и въпреки че е защитена професия, интересът е твърде малък.

Мислили сме много по темата за въвеждане на дуално образование, но в София много трудно да се сключват договори с фирми, и като цяло стопанствата са много малко и предпочитат да работят в семеен кръг. Имаме опит с наш бивш ученик с фирма в сферата на озеленяването, който е приемал наши ученици на производствена практика. Заложили сме и иновативна практика в програмата на тази специалност като предлагаме обучение по интериорно и екстериорно вертикално озеленяване. Това е нещо ново и много атрактивно за големия град, тъй като зеленината обира вредните емисии. За съжаление пак повтарям, че интересът не е много голям.

На какво се дължи слабия интерес към толкова перспективни специалности?

Децата в седми клас са все още твърде малки за да вземат решение за професионално развитие. Ето защо в този случай основен фактор са родителите. Те наблягат повече на обучението по компютърни технологии и езици, и ние някак си оставаме на заден план. Това не е добре, защото в София градската среда се нуждае от озеленяване, формиране на зелени островчета и поддръжка на зелените площи в затворените комплекси, . Идеята ни е да влезем близко до служителите на различни позиции във фирмите за да можем да привлечем децата им. Това ще ни позволи и по-лесно да сключваме договори с компании за производствени практики. Лошото е че липсва и политика, която да облекчава самите работодатели, приемащи ученици на подобни практики..

Къде могат да намерят реализация учениците, които решат да запишат новата ви специалност „Ветеринарен лаборант“?

Могат да работят във ветеринарните клиники за лечение на дребни животни или да продължат обучението си в ЛТУ по професия ветеринарен лекар. Могат да работят в лабораториите които са към по-големите институти. Като цяло обаче самите клиники нямат такива обучени специалисти.

Самите клиники предлагат ли производствени практики?

Да, има такава производствена практика, която позволява при тях да работят по- малък брой ученици например от 3 до 5 деца в дадена клиника.

С някои от институтите на Селскостопанска академия поддържате ли също някакво сътрудничество?

До момента сме контактували с институт Пушкаров“ както и с Аграрен университет в Пловдив. Новото при нас е, че ние сме в процедура по промяна на името на училището и очакваме решението на СОС за това. Целта ни е да разширим приема на ученици и по нови специалности, тъй като сега какъвто е статутът ни на професионална гимназия по селско стопанство ни задължава приемът да бъде само в сферата на специалности в селското стопанство. Ето защо сме предложили името на училището ни да се промени на Професионална гимназия иван Багрянов.

Разполагате ли с техника на която кандидатите да получат категория ТкТ да могат да се обучават на кормуване?

Да имаме нов трактор New Holland 95 к.с., Имаме сеялка, торачка, валяк, дискова брана. Разполагаме с 400 декара земеделска земя дадена ни от МЗХ в района на Суходол на която сме обособили 3 отделни ниви на които се сеят по три култури всяка година. Съвсем наскоро засяхме овес и ечемик, тъй като закъсняхме със сеитбата на пшеницата поради метеорологичните условия. Предстои ни през април да засяваме и слънчогледа.

Успели ли сте да обособите част от тази земя като овощна или зеленчукова градина?

Не, защото предоставената ни от земеделското министерство земеделска земя е със статут на ниви. В двора на училището сме засадили 150 дървета като миналата есен брахме първите ябълки и круши. Градината е направена изцяло от учениците с помощта на колегите специалисти. Отглеждаме и сливи. Интересното е, че ябълките ги оглеждаме по технология, наподобяваща отглеждането на лозята на телена конструкция. Посадъчният материал ни е предоставен от доц. Сава Табаков от АУ в Пловдив. Купихме си и сушилня която ни позволи да сушим плодовете за Коледа и се получава един своеобразен затворен кръг.

Част от произведената продукция успявате ли да реализирате на пазара?

На този етап правим само подаръци за Коледа. С цветя и аранжировки излизаме на изложения в МОН. По осми март произвеждаме зюмбюли. Включваме се в изложението ,организирано от „Техпарк“ вече две години поред, където представяме наша продукция- разсади, цветя и билки. В двора на училището освен това имаме ягодов и лозов масив. Лозичките ни са вече на втора година. Имаме и засадени 400 луковички шафран и есента дори набрахме и малко шафран. Миналата година от тук в Пловдив взехме много хубав разсад от ягоди, който се развива много добре в нашия двор. Имаме и билков кът, в който отглеждаме лавандула и риган.

Цветята в оранжерия ли ги оглеждате?

Да, но имаме проблем със затварящата конструкция. Тъй като не можем да намерим фирма която да я оправи, тя е неотопляема и я използваме от рана пролет до късна есен. Училището е малко и нямаме възможности да произвеждаме в промишлени количества. Пет години участваме на националното състезание по озеленяване и цветарство с два отбора. Единият от тях е съставен от деца със специални образователни потребности, тъй като в специалност Цветарство“ се обучават и такива дечица, на които фитотерапията им действа прекрасно.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар