Крепостите- пазители на уникални деликатеси от конско месо

Rate this post

Семейно стопанство превръща древния поминък в свое бъдеще

 

Запленени от конете и древната им връзка с нашите земи малка семейна ферма за отглеждане на коне просперира в сърцето на Врачанския Балкан. Започнали с развъждането на коне още през 1983 година и днес вече отглеждат 400 коне, разположени на няколко стада върху близо 2 100 декара биосертифицирани пасища. Изхранват конете които отглеждат с много любов с естествена храна, без да използват антибиотици и хормони.

Срещаме част от младото поколение на семейно стопанство Крепостите на традиционното изложение за храни и земеделие АГРА в Пловдив, където представят своите неустоими деликатеси- от трайни колбаси до Кайзерова конска пастърма. Разполагат с модерна производствена база, където произвеждат техните деликатеси.

„Нашият баща започнал да се занимава с отглеждането на коне през 1983 година. С времето стадата ни се увеличиха и ние решихме да превърнем това в бизнес. Наскоро успяхме да затворим цикъла и да предложим наши деликатесни продукти. Предлагаме два вида пастърма и шпек салам без аналог на пазара, тъй като е изцяло от конско месо“, разказва Петя Харизанова.

Петя Харизанова подпомага администрацията на малката семейна ферма и реализирането на продукцията на пазара

По думите и днес все повече потребители опитвайки продуктите от конско месо успяват да преборят съществуващите предрасъдъци по отношение на него тъй като оценяват, че наистина е едно от най-чистите меса на пазара. Характеризира се с това, че е най-богато на протеини, без наличие на алергени и предразполага хората да предизвикат сами себе си, да го опитат и да оценят неговите качества.

Наследяват страстта и любовта към конете

„Няма да крия, че отглеждането на конете ни е почти изцяло в ръцете на баща ни. Това е неговата страст. Моят брат е съсредоточил усилията си в производството на месните деликатеси, а аз се занимавам с пазара и администрацията, която за малки земеделски производители като нас не е никак малка“, продължава тя.

 

Капацитета на преработка на месо зависи от сезона и от суровината, като всичко което се произвежда като асортимент е в бутикови количества. Работят съвместно с технолози, като рецептите са нагодени към вкусове и предпочитания свързани с региона на Врачанския Балкан.

 

„Съобразили сме се неслучайно с това, защото производството на сурово сушени колбаси е тясно свързано с климатичните условия в региона, и дори с въздуха циркулиращ в сушилнята и периода на производство“, казва още Петя.

 

Признава, че в началото са изпитвали притеснения от използването на конската мазнина поради това че е трудна за обработка и влагане в продуктите, но след като се свързали с производители от Казахстан, където производството и преработката на конско месо е много широко разпространено научили , че тя също може да намери своето приложение.

 

„Обикновено доскоро в повечето случаи я изхвърляхме, тъй като е трудна за обработка, но сега лека полека експериментираме с нея, като постепенно я влагаме в продуктите си“, казва в заключение Петя.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар