Млад животновъд- мисия възможна

5/5 - (3 votes)

Ферма „Правище“ пробива смело на пазара на млечни продукти

 

Животновъдството у нас не е лесна задача, и това е азбучната истина, която вече стана ясна на всички особено в последните години, когато високите разходи и ниските изкупни цени на млякото и месото принуждават все повече хора да се отказват от животните и да закриват стопанствата. Има и изключения обаче, като сравнително младата ферма „Правище“ които не само са издържали на все по-тежките икономически условия, но и продължават да се развиват и произвеждат истински вкусни млечни продукти. И хората които стоят зад нея а и на щанда с млечни продукти наистина са млади, както ще се убедите.

С Петър Шилев, управител на стопанството се срещаме по време на традиционното селскостопанско изложение АГРА в Пловдив, където заедно със своята приятелка предлагат млечните продукти на фермата.

„Нашата ферма съществува от шест години. Занимаваме се с животновъдство. Отглеждаме 100 крави порода „Черно-шарена“ и от шест месеца вече произвеждаме наши млечни продукти. Всички тук сме млади на 21 години. Занимавам се с дейностите по фермата вече от две години“, казва Петър.

Освен „Черно-шарена“ имат и крави от породите „Холщайн“ и „Абърдийн“. Спрели се на животни от породата „Холщайн“ защото е най- добрата млечна порода  ако се отглежда правилно, докато „Абърдийн“ отглеждат предимно за месо.

21 годишният Петър управлява ферма “Правище” с много любов към животните

Ниската цена на млякото ги принудила да затворят цикъла на производство и отскоро да започнат да предлагат и млечни продукти.

„С подобна ниска цена на млякото няма как да отглеждаме тези животни., затова решихме да произвеждаме сами млечни продукти. Моят баща преди това се занимаваше само със земеделие, но сега и той е във фермата“, продължава той.

Фермата е от затворен тип, тоест животните се отглеждат само оборно. Стопанството по думите му е изградено от нулата и в него са внедрени последните технологии, които позволяват работната ръка да се намали до минимум. Доилната зала на ферма „Правище“ разполага с два автомата, позволяващи едновременното издояване на до 12 крави.

„Тъй като сме нови в бизнеса, по-голяма част от млякото продаваме на мандра. Дори заради ниските цени на млякото се наложи да намалим стадото на 80 крави. Идеята ни е да си направим собствена мандра, тъй като в момента произвеждаме млечни продукти на ишлеме“, споделя още Петър.

„Имаме млечен танк за съхранение на мляко с вместимост от три тона, който почти изпълваме, но в момента нямаме вариант да преработваме толкова много мляко на сирене. Ето защо в началото при тази ситуация на пазара с ниски цени, от които само от лятото насам сме с 40 стотинки надолу, избрахме да започнем да произвеждаме на ишлеме“, продължава младият фермер.

В момента разработват проект за изграждане на собствена малка мандра, чиито капацитет да отговаря на капацитета на добиваното мляко. Продават продукцията си повечето на частно и като се включват в различни събития и изложения, както и на няколко пазара в София.

 

От ферма “Правище” разчитат на директни продажби и на участия на изложения да продават млечните си продукти

Освен фермата имат още едно стопанство „Шилев Агро“, което покрива разходите около гледането на животните и суровините за фуражи на животните. Сами си произвеждат царевичен силаж и люцерна, останалите съставки като соев шрот и кюспе си ги набавят допълнително.

„Тази година беше тежка не само заради цената на млякото но и заради тази на зърното. Мандрите свалиха цените на млякото до 60-70 стотинки на литър, имаше и такива с цени на 50 стотинки, при каквато цена няма как да гледаш животни“, продължава той.

Петър отговаря категорично и на въпроса, има ли други млади хора да гледат животни в региона на Съединение където се намира фермата.

„В нашия регион няма други млади хора които да се занимават с гледане на животни. Повечето хора отглеждащи животни се занимават с това в продължение на 30-40 години. Ако има млади хора искащи да се занимават с животновъдство бих ги посъветвал да гледат животни, но трябва да знаят че е много трудно.“

Работата в стопанството за Петър се явява и като своеобразна практика, тъй като следва за зооинженер в Аграрния университет в Пловдив. Признава, че от малък обича животните, и че независимо от теорията практиката винаги може да научи човек и на нещо ново.

„Всеки който се занимава с отглеждането на животни, избира да учи задочно за да има повече време във фермата, казва в заключение Петър.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар