Революцията на суровото мляко в Америка

Rate this post

Може ли пиенето на сурово мляко да промени културната и политическа идентичност на американците

Разпространяването на тенденцията да се консумира сурово мляко закупувано директно от малки фермери без да е пастьоризирано е на път да обърне представите на общество и политици в страната на неограничените възможности, пише в обширен материал авторитетното издание Politico. Това е свързано както с дейността на местни активисти в различни американски щати, така и с промяна на вижданията особено в средите на републиканците.

През 2008 година републиканският кандидат за Камарата на представителите в Айова Джейсън Шулц научава за проблемите на местните производители на мляко заради ограниченията да продават сурово мляко директно на потребителите. Опитът му тогава да прокара законопроект за легализацията на продажбата на сухо мляко в щата се оказал безуспешен заради това, че Камарата на представителите по онова време се контролира от демократите и липсата на интерес у политиците за действията на местни представители на здравните власти и лобисти, които се опитват тогава да убедят обществото, че консумацията на непастьоризирано мляко е опасно за човешкото здраве. Още повече на федерално ниво от дълги години действа забрана за продажба на сурово мляко.

В материала се припомня случай от 80-те години на миналия век, при който властите в Айова затварят местна кравеферма заради опит още тогава на нейния собственик Делбърт Бановец да продава сурово мляко на свои приятели и съседи. С течение на времето фермерът привлякъл на своя страна редица местни общественици като собственичката на мандра Естер Аркфелд,, която поддръжничка на тезата , че суровото мляко е полезно за здравето, и продажбата му може да подпомогне дребните фермери.

През май 2023 година Айова най-накрая приема закон за легализация на продажбата на сурово мляко от фермите директно на потребителите, въпреки че местните здравни власти все още твърдят, че консумацията на сурово непастьоризирно мляко е опасно за здравето. Опитите на лобисти да провалят приемането на въпросния закон обаче се увенчал с неуспех. Причината за това била, че за разлика от 2008 година властта изпълнителна и законодателна в Айова е в ръцете на републиканците а не на демократите. В националната политика по темата също настъпват промени, свързвани с възхода на Доналд Тръмп.

„С Тръмп дойде нов електорат на Републиканската партия, една по-селска, по-работническа класа, по-малко идеологизирана и като цяло по-недоверчива към лобистите, големия бизнес и „експертите“. И това беше голяма помощ за кауза, която се противопоставя на почти всяка една от тези групи“, пише Politico.

В продължение на години консумацията на сурово мляко се налага като храна сред хората от поколението на хипитата и поклонниците на модата на суровоядството либерални кулинари. Идеята за разрешаване на директна консумация на сурово мляко спечели в последните години редица поддръжници сред републиканците.

Вълната за промяна на разпоредбите за консумация на сурово мляко тръгнала от Айова обхвана и други американски щати като Монтана, Северна аляска, Джорджия и Уайоминг които също въведоха собствени закони за либерализация на консумацията на сурово мляко или промениха въведените по-рано разпоредби за продажбата на сурово мляко във фермите или в магазините.

Суровото мляко- нишов продукт

Суровото мляко все още се счита за нишов продукт в Америка, снимка Pixabay.com

В Америка суровото мляко все още се явява нишов продукт. Проучване основано на данни от 2016 и 2019 година посочва, че 4,4% от американците са заявили, че са консумирали сурово мляко. Въпреки че суровото мляко остава със слаба консумация, нарастващата му популярност демонстрира разбъркване на политическите полюси. Политиците намиращи се по-наляво от центъра в идеологически план са настроени ясно срещу властта, докато политиците намиращи се вдясно от центъра остават привърженици на борбата за американската икономика.

Прогресивните идеи налагат пастьоризацията на млякото в Новия свят

Както е известно до 19-ри век фермерите са предлагали само сурово мляко. В края на века обаче откритието на процеса на нагряване за да се унищожат бактериите ,наречен на името на неговия откривател Луи Пастьор– пастьоризация променил ситуацията. За навлизането на пастьоризацията в Новия свят допринесъл и факта, че в началото на новия век рязко се увеличило градското население, а с това и потреблението на мляко. То обаче все още се доставяло сурово и пълно с бактерии от градски мандри, голяма част  от тях свързани с дестилерии на уиски. Така в основна храна за кравите се превърнали остатъците от дестилирания в тях алкохол. Това мляко било наречено „Помийно“, и се смята, че за една година консумацията му е довела до смъртта на 8 хил.бебета само в Ню Йорк.

За навлизането на пастьоризираното мляко в американското общество допринесли и прогресивните тенденции, наложили се в Америка в началото на миналия век, според които развитието на науката щяло да допринесе за изграждането на едно по-здраво общество. В резултат на това още през 1910 година Ню Йорк за пръв път наложил задължителното пастьоризиране на млякото, последван скоро и от други градове. Въвеждането на процеса на пастьоризация дало предимство на големите пред малките мандри, тъй като последните не можели да си позволят закупуването на специалните машини чрез които да приложат топлинна обработка на млякото. Последният и най-голям удар върху суровото мляко дошъл почти 80 години по-късно, когато федерален съдия отсъди в полза на основаната от Ралф Надер защитническа група Public Citizen и забрани всички междущатски продажби на сурово мляко.

Новото хилядолетие възродило интереса към суровото мляко

Може ли пиенето на сурово мляко да промени културната и политическа идентичност на американците, снимка Piabay.co

Процесът на завръщане на суровото мляко на американската трапеза се възобновил в началото на 21-век, вследствие на умората на хората от употребата на преработени храни и резките темпове на затлъстяване сред американците, подтикнали потребителите все повече да търсят такава храна, която да се приближава до естествената и да е и по-здравословна.

До 2001 г. пазарът на органични храни в Съединените щати се оценява на 8 милиарда долара; сега е 63 милиарда долара. Суровото мляко, твърдят неговите поддръжници, съдържа пробиотици, ензими и витамини, които се намаляват, увреждат или правят неактивни от процеса на пастьоризация.

В публикацията се подчертава, че революцията на органичните храни в Америка от началото на века се свързва с либералите. Бившият американски президент Барак Обама се гордееше със собствена био градина. По онова време сурово мляко предлагаше Whole Foods,, верига хранителни магазини от луксозния сегмент. Веригата тогава добила такава популярност сред демократите, че Дейв Васерман, изборен анализатор в Cook Political Report, измислил лесен начин за прогнозиране на избори: окръзите с Whole Foods гласуваха за демократите, а окръзите с Cracker Barrel гласуваха за републиканците. В материал на „Ню ЙоркТаймс“ движението на любителите на сурово мляко беше поставено до тези на привържениците на местни храни, органични продукти и вегетарианството.

По това време като защитник на пиенето на сурово мляко се наложил бившият репортер на Businessweek и Wall Street Journal Дейвид Гъмпър със своята книга „Революция на суровото мляко“, в която описва битката между държавните регулатори и фермерите, готови да нарушат закона за да предоставят на потребителите това което искат на цена много по-висока от тази на дистрибуторите на млечни продукти.

Пандемията ускори поляризацията на мненията за и против суровото мляко

Как обаче пиенето на сурово мляко се превърна от любима тема за либералите и издания като „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон пост“ до инициатива за своеобразна културна война за консерваторите от тъмно червените американски щати. За това допринася според Politico отказът на демократите от каузата за суровото мляко, изразено в нежеланието им да подкрепят закона разрешаващ продажбата на сурово мляко в Айова. Темата загуби своята представителност и по страниците на споменатите издания.

Станалата известна по край суровото мляко верига Whole Foods,, вече не го продава и е собственост на Amazone, даренията от чиито служители преобладаващо се насочиха към кампанията на Байдън вместо към тази на Тръмп. За промяната в позициите на либералите допринесе и пандемията от Covid 19, в резултат на която те се асоцират повече от всякога с мнението на експертите, в опит да се разграничат от антинаучните разбирания на „тръмписти“ и антиваксъри.

В същото време консерваторите откриха, че суровото мляко се вписва добре в светогледа, който беше все по-скептичен към акредитираните експертни познания.След приемането на закона в Айова Кармел Ричарсън написа в статия за The American Conservative,, че законът предизвиква „призрака на суровия етос“, присъстващ в американската култура и история.

Освен правото на потребителите сами да избират какво да купуват, към което сега по-либерално се отнасят доминираните от републиканци щати, в темата за консумацията или не на сурово мляко присъства и доверието. Сега за гласуващите за демократите американци не по-маловажен е отговорът и на въпроса: Вярвате ли на експертите?

В материал на Сузи Уайз за The free press от януари пиенето на сурово мляко се определя като показване на среден пръст на експертите, същите които казват , че Джо Байдън няма когнитивни увреждания или твърдят, че Тръмп е бил най-лошия президент на Америка. Според едно проучване пиенето на сурово мляко е станало причина за три смъртни случая от 1998 до 2018 година, докато консумацията например на стриди е довела до летален изход при 100 души всяка година. Уайз определя пиенето на сурово мляко като символ на новите потребители които се противопоставят на федералните и щатски здравни власти, Центъра за контрол на заболяванията и големите преработватели на мляко.
В материала на Politico се задава въпросът защо ако пиенето на сурово мляко представлява своеобразен бунт срещу административната и регулаторна машина, той се води не от либералните привърженици на органични продукти, а от консерваторите>

Причината за това е, че заради поляризацията в американската образователна система, идеите на демократите днес се приемат повече от по-високо образованите слоеве на населението, а тези на републиканците намират почва сред по-слабо образованите американци, голяма част от които нямат доверие на експертите.

Плодовете от недоверието на американците към експертите не винаги са били в градината на републиканците. През 2008 година например едва 2% от избирателите на тогавашния републикански кандидат за президентСкот Маклейн са вярвали в конспиративната теория, че Джордж У Буш има пръст в събитията от 11 септември, докато при избирателите на Обама цели 27% са подкрепяли тази теория. Настроенията срещу ваксините през 2015 година бяха разделени почти по равно сред либерали и консерватори, докато днес антиваксърските настроения са по-силни сред привържениците на републиканците. Популяризацията между гласоподавателите на демократите изпитващи доверие към експертите и тези на републиканците, които са на обратното мнение се засили с кампанията на Тръмп през 2016 година, в която той се обяви срещу експертите. Пандемията от корона вируса от своя страна явно е ускорила и популяризацията по темата за и против пиенето на сурово мляко.

В емблема на привържениците на пиенето на сурово мляко се превърнала Сали Морел, съавторка на книга за вредите от 5G мрежите довели до появата на коронавируса, според която пандемията е преоткрила интереса на американците към суровото мляко По думите и все повече хора не вярват на това, което казва правителството.

Колорадо също може да се присъедини към щатите либерализирали продажбите на сурово мляко , ако приеме нов закон за целта, който разрешава продажбата му при спазването на определени правила и съответното етикитиране на продукта. Щатският сенатор Дилън Робъртс, демократът, който внесе законопроекта, казва че обръща внимание на проблема от години благодарение на някои млекопроизводители в неговия район, според които продажбите на сурово мляко ще помогнат на икономиките в малките им градове. Законопроекта се подкрепя оказва се и от губернатора на щата Джарет Полис , който също е от демократите. Подкрепата от страна на председателя на Камарата на представителите на Колорадо Джули МакКлъски, която представлява район, който се припокрива с Робъртс, му дава надежда, че законопроектът ще бъде приет до края на април.

По материали на Politico
със съкращения

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар