Wine on board- вино и море

Rate this post

В опит да намерят нови ниши, винопроизводители и компании за круизи си подават ръка

В търсене на нови начини редица големи винопроизводители днес обединяват усилия с компании организиращи круизи пише в обширна публикация thedrinksbusiness.com. . Причината за подобно сътрудничество изглежда твърде прозаична.
Светът на рекламите, такива каквито ги познаваме от миналото, когато всяка марка вино можеше да достигне до потребителите посредством ревю в лъскаво списание или в телевизионния ефир вече са отдавна отминали.

В днешния медиен пейзаж, в който господстват социални мрежи, стриймъри и различни подкасти, подобен подход обаче е неприложим. За повечето винопроизводители намирането на потребители, които са готови да си купят хубаво вино сред онези, които прекарват 24/7 от времето си пред телефона е особено предизвикателство. То се допълва и от промяната на вкусовите предпочитания сред новите поколения.

Според Ан Тучман от Kellogg School of Management ако някой производител би искал днес да вложи в телевизионна реклама, за да увеличи продажбите си с 1%ще трябва да увеличи разходите си за реклама двойно.

Ето защо въпреки негативните гласове от страна на традиционалистки настроени кръгове, производителите на вино все повече наливат средства в по-нетрадиционни начини на реклама като така наречения инфлуенсър маркетинг.

Според проучване на Ogilvy 40% от тези, които се занимават с инфлуенсър маркетинг, са забелязали подобрено генериране на потенциални клиенти и резултати от продажбите от работата си в Instagram.

Круизната индустрия се очаква да расте с над 11% годишно

Марките също така намират набор от други креативни начини да достигнат до желаната от тях аудитория, включително на круизни линии. Световната круизна индустрия процъфтява. Оценена на 7,4 милиарда щатски долара през 2023 г., се очаква да достигне 22,6 милиарда щатски долара до 2033 г., което е общ годишен темп на растеж от 11,8 процента, според доклад на Spherical Insights and Consulting.

Пътуващите с круизи са тъкмо желаните за винопроизводителите, тъй като те са любопитни и жадни за приключения и не на последно място достатъчно платежоспособни.

„Няколко от винарните, с които работя [в базираната в Калифорния Zinfandel Advocates & Producers] са работили по круизи през годините“, казва изпълнителният директор на ZAP Ребека Робинсън.

Сред разнообразието от круизни линии и пътувания с кораби, които се харесват на различни групи от хора, с различен бюджет, има възможност да се намерят такива с голям потенциал за определени марки вина.

Круизни компании и винопроизводители търсят различни начини на взаимодействие

Обикновено круизна линия – AmaWaterways River Cruises, Silversea, Avalon Waterways, Viking River Cruises и Oceania Cruises са едни от най-активните линии, които търсят сътрудничество с винопроизводители.

В опит да намерят нови ниши, винопроизводители и компании за круизи си подават ръка

„Корпоративният офис урежда всички подробности за доставката на виното и обсъждат какво се очаква от винопроизводителя на борда“, казва Живко Георгиев, хотелски мениджър в AmaWaterways, който е ръководил десетки винени круизи по време на 15-годишния си опит с компанията.

„Обикновено винопроизводителят прави един семинар за дегустация, който обсъжда виното и историята на региона, в който пътуваме, и друг, който обхваща техните собствени вина. Те също така правят вечеря за комбиниране на вино“.

Очаква се винопроизводителят да се подготви за темите и след като се качат на борда, те се срещат с кулинарния екип, за да опитат предложеното меню за тяхната вечеря. . „Но изглежда всички печелят, защото винопроизводителят, дори и да е малък, ще направи незабравимо впечатление на гостите. Те го харесват, защото могат да опитат много нови вина и да научат за историята на региона по нов начин.““, добавя експертът.

„Задълбочаването в регионалните винени специалитети се превърна във важна част от начина, по който пътуващите преживяват дадена дестинация“, казва Кристин Карст, съосновател и изпълнителен вицепрезидент на AmaWaterways. „Повишеният фокус върху виното позволява на нашите гости да развият по-дълбока и по-нюансирана оценка за една страна, нейната история, култура и хора.“

Привличането на домакин, който може да предложи своя личен опит и гледна точка, подобрява техния опит, обяснява тя. Да имаш лозар който може да да донесе своето вино е допълнителен бонус.

„Нашият основен фокус е да демонстрираме местните вина от регионите, които посещаваме, но ние обичаме да представяме домакин на вино от Северна Америка, който носи свои собствени вина на борда“, казва Карст.

„Това добавя по-голямо вълнение и разнообразие към нашата винена програма, позволявайки на гостите да изследват различни стилове и техники, разширявайки небцето си и разбирайки различните техники за винопроизводство в световен мащаб.“

Традиционният маркетинг е напълно недостижим за повечето малки винарни, така че възможността да намерите нова общност от фенове на круизен кораб е безценна, казва Пол Тусент, винопроизводител и съосновател на Toussaint Cellars Winery в Санта Барбара.

„И двамата все още работим на две други работни места на пълен работен ден“, казва Тусен, имайки предвид себе си и съпругата си Джина Тусен, която се занимава с бизнеса на тяхната винарна. „Ние продаваме всичко директно на потребителите, така че навлизането на пазара е от съществено значение за нас. Когато Робърт [Шмид, директор продажби и бизнес развитие в AmaWaterways] ни попита дали искаме да бъдем домакини на круиз, за нас нямаше проблеми.”

Имаше малко над 100 крайцера и между семинарите, вечерята с вино и бутилката вино, която подаряваше на всяка стая, Toussaint Cellars със сигурност спечели постоянно място в спомените на хората по време на пътуването.

Да не говорим за добавените бонуси за вирусен маркетинг от снимки на бутилки, публикувани от социалните медии на крайцери, плюс новата група клиенти и потенциални колекционери.

Други винарни използват круизите не толкова като нова маркетингова възможност, колкото като начин за укрепване на отношения с дългосрочни поддръжници и самите круизни линии.

Реми Коен, главен изпълнителен директор на Domaine Carneros в Напа, казва, че сега правят един круиз годишно, обикновено със Silversea. Те канят членовете на клуба да бъдат част от по-голямо круизно предложение, с около 40 участници годишно, някои от които са пътували няколко пъти с винарната.

„Искаме да предоставим възможност на членовете на нашия клуб да се ангажират с винарната в уникална и специална обстановка“, казва Коен. „Избираме различни дестинации всяка година, за да поддържаме ангажираността на нашите членове.“

Ентусиазираното участие на членовете на клуба на винарната изненада професионалисти с опит в круиза.

„Никога няма да забравя името Chappellet“, казва Георгиев, имайки предвид популярната винарна в Сейнт Елена, Калифорния. „Те доведоха няколко от членовете на своя винен клуб и тези членове наистина харесаха техните вина. Приготвиха 150 бутилки за вечеря със 100 гости.

Казах, „с голямо уважение, но няма начин 100 души да изпият по една бутилка и половина на вечеря“. Нашият домакин каза „просто изчакайте. Георгиев признава, че не само че са минали през 150-те, но се е налагало да отварят допълнително бутилки.

„Изпихме толкова много вино, че трябваше да изпратим още от Америка по средата на круиза“, добавя той.

Коен казва, че тяхната дългосрочна връзка със Silversea, в допълнение към укрепването на връзките с техните най-големи поддръжници, е предоставила неочаквани възможности за представяне на тяхната марка.

„Silversea закупи нашите вина, за да ги представя на своите круизи извън тези специални круизни събития“, казва тя.

Ник Палумбо, собственик и винопроизводител в Palumbo Family Vineyards and Winery в Темекула, Калифорния, се съгласява, че макар първоначално да се присъедини към AmaWaterways като домакин, за да подсили връзките с лоялните членове на винения клуб на Palumbo, имаше няколко неочаквани ползи.

„Открихме, че демографията е по-разнообразна, отколкото бихте очаквали“, казва Палумбо. „На борда имаше хора, вариращи от семейства с тийнейджъри до по-типичните пенсионирани двойки. Тези пътувания също се оказаха страхотни за „събиране на приятели“. Те карат членовете на нашия винен клуб да се чувстват част от нещо по-голямо. И също така събрахме няколко членове по пътя, хора, които изобщо не бяха запознати с нашата винарна.

Представяне на Winery OnboardДори не е необходимо марките да организират конкретен круиз, за да извлекат големи ползи. Както обяснява Майкъл Мондави, основател на Michael Mondavi Family Estate и съосновател на Folio Fine Wine Partners, той основава The Cellars от семейството на Michael Mondavi на Norwegian Escape през 2015 г., за да използва „излагането на разнообразна демографска група от гости от цял свят .”

„Гледаме на круизните линии като на чудесен маркетингов инструмент за нашите марки, а не просто на продадени кутии“, казва Мондави.

Избите от семейство Майкъл Мондави са представени на пет норвежки кораба. Те започнаха с представяне на семейни вина, включително М от Майкъл Мондави, Анимо и Оберон, и допълниха  с официални дегустации и учебни преживявания.

Според него lainte Wines, брокерска компания за круизни линии, е разширила още повече фокуса си и им е осигурила ключови позиции на няколко круизни линии, включително Royal Caribbean, Princess, Holland America, MSC, Disney и Windstar.

По материали от Интернет
Със съкращения
Снимка: Pixabay.com

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар