Собственик търси купувач на бункер от времената на Студената война

Rate this post

„Капсулата на времето“ разполага с напълно функциониращи комуникации и вентилационна система

 

Истинско убежище, бункер от Студената война използван от Бундесвера до началото на века е обявен за продан, съобщава“Дойче Веле“. Продажната цена на необичайния имот е 700 хил. евро но пък затова, новите собственици ще могат да се потопят в истинска „капсула на времето“.

Бункерът е построен през 1967 година в гориста местност в близост до градчето Ксантен по долното течение на река Рейн.

До подземната „капсула на времето“ на 12 метра под земята води и до днес запазено стълбище. Зад стоманената врата се разкрива някогашното противоатомно убежище на площ 850 квадратни метра, защитено от бетонни стени с дебелина цели 4 метра.

Бункер, снимка: Pixabay.com

Разположеното между полета и гори бомбоубежище е трябвало да спаси обитателите му от евентуален радиационен дъжд след атомен удар на врага от Изток. И до днес в съоражението е запазена в отлично състояние комуникационният възел както и разпределителните щитове и трансформатори част някога от военния комплекс на ФРГ. Времето практически не е повлияло и на състоянието на вентилационната , санитарната и електрическа система, тъй като последният войник напуснал „антиката“ от времената на Студената война през 2001 година.

В обявата си за продажбата на бункера, неговият собственик отделя особено внимание на историческото значение на съоражението и огромният потенциал от идеи, които биха могли да се реализират в него. Към него върви и поземлен участък от 9 хил. кв. метра.

Преди да се реши да продаде своя имот, собственикът го отдал под наем преди няколко години на група нидерландци. Това му донесло немалко главоболия тъй като вместо да го използват както първоначално обявили за склад за пиротехника, го превърнали в подземна плантация за отглеждане на коноп, с което привлекли вниманието на местните полицейски власти.

Римски останки, набези на викинги и териториални спорове

Сигурно някой ще се запита, с какво е известно градчето край долното течение на река Рейн , обитавано днес от малко над 21 хил. души? Първо Ксантен е известен със своя археологически парк, в който под открито небе се съхраняват артефакти от древноримската колония Улпия Траяна основана през I век от новата ера на територията на днешния град.

Второ в чест на града са наречени средновековните Ксантенски анали, написани на латински език разказващи историята на Франкската държава между790 и 893 година. Този източник разкрива повече подробности около набезите на викините в района на Фрисланд и Лотарингия.

Трето през 1614 година пък в Ксантен е подписан Ксантенският мир, който имал за цел да урегулира териториалните спорове между макграфство Брандембург и княжество Пфалц Нойбург за херцогство Юлих-Квелеберг. Този териториален спор бил уреден едва през 1664 година.

По материали на „Дойче Веле“
Снимка: Pixabaj.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар